donderdag 13 juni 2013

Zaza Speelt Doktertje


Het boek dat ik gekozen heb heet Zaza speelt doktertje, geschreven door Mylo Freeman. Bij het vertellen van het boek leren de kinderen dat naar de dokter gaan helemaal niet erg is. Zaza onderzoekt haar knuffels, want ze zien er wat triestig uit. Sommige knuffels zijn bang, maar Zaza stelt ze gerust. De kinderen zien zo dat je niet bang moet zijn, want het doet helemaal geen pijn. Maar ze leren ondertussen ook nog eens de dieren op een andere manier kennen. De dieren zien er helemaal niet stereotiep uit.

Toen ik de kaft van het boek zag, viel het blauw meteen op. Ik zag toen ik het boek voor het eerst open deed, dat het blauw terug kwam, samen met wit. Er wordt in het boek gebruik gemaakt van eenvoudige prenten, maar er wordt zeer veel gebruik gemaakt van verschillende kleuren. Iedere pagina heeft een andere kleur, de kleuren komen terug in het boek. De kleuren worden fel weergegeven.
De tekeningen zijn vrij eenvoudig ingekleurd. Maar er zitten wel enkele details in de prenten. Het zijn figuren zoals vierkantjes en bolletjes die bijna op elke tekening aanwezig zijn.
De attributen die Zaza gebruikt die worden niet uitgelegd, maar je kan dit natuurlijk altijd zelf doen om de woordenschat van de kinderen te verrijken.
De tekst in het boek is vrij groot geschreven. De tekst staat altijd aan de linkerzijde en de tekeningen aan de rechterzijde.

De tekst in het boek is vrij duidelijk. Enkel de namen van de knuffels van Zaza kunnen misschien wat moeilijk zijn voor de kinderen. Maar als je die veel herhaalt en duidelijk uitspreekt mag dat geen probleem zijn.
Je kunt met de kinderen tot interactie komen door ze de zaken die in het boek gebeuren mee te laten doen. Zoals ‘aaa’ zeggen. Of hen een denkbeeldige pleister laten opendoen en hem ergens op hun lichaam laten kleven.
In het boek wordt er gebruikt gemaakt van korte, eenvoudige zinnen. Ze zijn gemakkelijk te begrijpen voor de kinderen.
Er is variatie in het gebruik van leestekens. De meest bekende leestekens worden gebruikt in het boek.

Je kan als leerkracht het boek gebruiken tijdens het thema dokter. Of ook gewoon spontaan als er een kindje verteld dat hij/ zij naar de dokter moet. Je kan de kinderen vertellen dat je helemaal niet bang hoeft te zijn om naar de dokter te gaan.
Maar je kan dit boek ook gebruiken bij het thema dromen. Misschien heeft een kindje wel de droom om dokter te worden, aan de hand van dit boek kan het kind al wat te weten komen.
 
Score: 7/10

Geen opmerkingen:

Een reactie posten