woensdag 12 juni 2013

Tommie en de torenhoge boterham

info

Auteur: Peter Gaudesaboos en Lorraine Francis
Uitgeverij: Lannoo
Illustrator: Peter Gaudesaboos
Uitgeversjaar: 2009


Korte omschrijving van de inhoud:

Tommie is een kleine jongen. Hij heeft reuzenhonger. Hij neemt wat voedsel uit de koelkast en wat boterhammen. Hij smeert zijn boterhammen vol met pindakaas. Maar Tommie is nog niet klaar. Hij maakt er nog een paar en nog een paar tot hij zijn vader in de badkamer ziet zitten in de badkuip. Tommie is nog lang niet klaar. Hij bouwt een toren van boterhammen die de buren uit zijn dak zien verschijnen. De toren gaat heel hoog en als Tommie klaar is eet hij alleen een banaan. De prenten gingen van klein , naar druk en dan weer klein.


kwalitatieve beoordeling:

vorm:

Het boek is uit stevig karton gemaakt. Door te kijken naar de kaft zou elke kleuter al nieuwsgierig zijn door die ondeugende Tommie te zien. De prenten en de tekst lopen door elkaar. De prent staat telkens naast, onder of boven de jusite tekst. De prenten zijn kleurrijk en telkens opnieuw zie je de hoogte vergeleken met de ruimte. Persoonlijk vind ik dat persoonlijk verassend om te zien. Wat opvalt is dat de prenten meestl zijn afgerond. Je ziet soms hier en daar een hoeken aan de illustraties, maar meestal zijn ze te vinden in een soort van gekleurde cirkel. De prenten zijn duidelijk, daardoor weet je wat de prent nu eigenlijk wilt voorstellen. De prenten staan soms midden in de tekst, waardoor het leuk is om naar te kijken en ook gemakkelijk is om in te spelen op een afbeelding als je de tekst ervan voorleest.

Inhoud:

Er is maar één hoofdpersonage en dat is Tommie. De andere personages komen er minstens 1 keer in voor. Die personages zeggen dan één zin en dan komt Tommie al terug in de schrijnwerpers. Voor de kleuters wordt het duidelijk dat Tommie ondeugend is. De tegenstellingen van klein - groot vind ik wel leuk verwerkt in het boek. tommie bouwt een toren met boterhammen. Elke kleuter bouwt wel eens een toren en in dit verhaal wordt aangetoond dat je ook met boterhammen kan bouwen. Het is een boek met humor en creativiteit. Dit verhaal kan de kleuters aanspreken om ook eens met ander materiaal te bouwen. Tommie heeft zo'n reuze honger, maar na de heel hoge toren met boterhammen heeft hij geen honger meer. In het begin van het verhaal wordt duidelijk gemaakt in wat hij in welke volgorde op zijn boterham smeert. Daarna zie je de toren alsmaar meer en meer groeien. Het verhaal is niet te lang en niet te kort.

Taal:


Dit boek kan je bij de jongste kleuters ook al voorlezen, doordat er zoveel gesteund wordt op de prenten. Ze komen in aanraking met het woord 'hoog'. Er komt veel herhaling aan bod. Tommie komt in elke prent voor. de boterhammen worden telkens hoger en hoger gestapeld. Tommie zegt ook telkens: 'Ik ben nog niet klaar!'. Er zijn enkele dialogen, maar die zijn niet lang. de dialogen gebeuren telkens als Tommie zo hoog zit tot hij iemans ziet. Het taalgebruik is gewoon.

Verwerkingsmogelijkheden:

De kleuters kunnen zelf bedenken hoe ze hun boterham smeren. dit kan je dan laten vertellen door de kleuters of ze zelf hun boterham laten smeren die ze dan in de middag kunnen opeten. Samen met de kleuters kunt u ook brood bakken, zodat de kleuters weten van waar hun boterham komt. U kan met de kleuters nadenken met welke materialen nog kan bouwen. Als je meer nadruk wilt leggen op de toren kan, kan je via een muziekorkest ze het verschil laten weten van 'laag' en 'hoog'.

kwantitatieve beoordeling:

Ik geef dit boek een 9/10.


foto van het boek:







 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten