maandag 3 juni 2013

Meneer Haas en Mevrouw Beer


Meneer Haas en Mevrouw Beer

Auteur:                        Christa Kempter

Illustrator:                    Frauke Weldin

Uitgeverij:                   De Vier Windstreken

Jaar                            2009

Doelgroep:                  oudste kleuters

 

Vorm

Het boek heeft een stevige kaft met daarop meneer Haas en mevrouw Beer. De kaft trekt de aandacht en wekt nieuwsgierigheid op. De prenten en de tekst sluiten goed bij elkaar aan. Het is niet zo dat de prenten en de tekst door elkaar staan. De prenten zijn ook voldoende groot en ook de illustraties zijn groot genoeg. Eén tekening is de grootte van twee bladzijden. De tekst bevindt zich dan in een hoek. Sommige tekeningen zijn maar één bladzijde groot en dan staat de tekst op de andere bladzijde met daarbij een kleine illustratie. De illustrator heeft frisse kleuren gebruikt bij het illustreren.

 

Inhoud

Het boek gaat over meneer Haas die door het bos wandelt en plots ziet hij een oud, maar mooi huis. Meneer Haas gaat in het huis wonen, maar snel merkt hij dat het huis te groot is voor hem alleen. Mevrouw Beer wil wel bij meneer Haas komen wonen. Hij vindt dat een goed idee, maar hij maakt enkele afspraken, zoals iedere week de ramen wassen. De eerste weken gaat het goed, maar daarna poets mevrouw Beer de ramen niet meer. Meneer Haas wordt het moe en wilt dat mevrouw Beer vertrekt. Op die avond komen er vrienden van mevrouw Beer op bezoek. Ze maken heel veel muziek en dansen. Ook meneer Haas danst mee. Vanaf die avond deden ze allerlei dingen samen, zoals de ramen poetsen en naar de sterren kijken.

Er zijn twee hoofdpersonages: mevrouw Beer en meneer Haas. Je verrneemt in het verhaal hoe meneer Haas zich voelt en wat hij denkt. Op een bepaald moment komen er nog beren het huis in en meneer Haas is boos daarvoor. Dit is een gevoel dat herkenbaar is voor de kinderen. De kinderen zijn ook wel eens boos. Het verhaal is niet te kort en niet te lang. Het is juist lang genoeg.
 

 
Taal

Er worden in het boek veel dialogen gebruikt. Je kan het gesprek tussen mevrouw Beer en meneer Haas goed volgen. De taal is goed gekozen en de woordkeuze is aangepast aan de doelgroep. Er worden geen moeilijke woorden in gebruikt en ook geen beeldende termen.



Je kan dit verhaal gebruiken als je over dieren bezig bent, maar ook om de kinderen aan te tonen dat je soms verdraagzaam moet zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten