donderdag 13 juni 2013

Miep de muis breit erop los





Korte omschrijving van de inhoud:                                                                                                                                      

Miep de muis die wil dol graag breien.
En met de toverspreuk van de boerin en de stekels van egel lukt dit al heel gauw.
Miep de muis begint te breien en ze blijft maar breien.
Maar ze zit al snel in de problemen door al dat breien.

Kwalitatieve beoordeling:

1. VORM
De kaft is van hard materiaal gemaakt. Op de kaft staat miep de muis met een grote paarse bol wol .  Deze paarse bol wol voelt heel zacht aan, net zoals een echte. Dat speciaal effect komt in het gehele boek voor. Het boek wekt zeker nieuwsgierigheid en spanning op, omdat miep de muis soms bijna een ongelukje tegen komt met haar sjaal zoals in het water vallen, blijven hangen aan een bloem. De prenten ondersteunen goed het verhaal. Wat er in de tekst geschreven staat, kan je ook terugvinden op de prent. De prenten zijn zeer goed gedetailleerd, zoals bij de wol zie je ook nog andere materialen liggen die passen bij het breien ( lintmeter, knoop,)

2. INHOUD
In dit boek is er maar één hoofdpersonage en dit is miep de muis. Miep de muis heeft geen eigen karakter gekregen in het boek. De figuren die er in voorkomen zijn zeker herkenbaar voor de kleuters. Het is een muis, egel, kikker en een eekhoorn. Er is niet voldoende diepgang in dit boek. Het boek gaat enkel maar over een muis die aan het breien is en af en toe is de sjaal bijna kapot omdat hij bijna in het water valt, of blijft hangen aan een bloem. Op het laatste heeft hij zich zelf vast gebreid in zijn huis. Het einde is dan wel verassend. Als je het boek leest zou je denken dat iedereen dan een stukje van de sjaal krijgt, maar uiteindelijk is het hun winternest geworden en slapen de vier diertjes de hele winter samen. In het verhaal vindt je ook wat humor op kleuterniveau, doordat de muis bijna in het water valt, in de lucht vliegt doordat haar sjaal blijft hangen aan een bloem.

3. TAAL

In het boek komt er zeker rijm aan bod in de toverwoorden. De toverwoorden zijn insteken, omslaan doorhalen, af laten gaan. Deze toverwoorden worden veel herhaalt in het boek. In het boek komen er niet zo veel nieuwe woorden aan bod voor de kleuters. Voor enkele kleuters zullen breien en breinaalden een woord zijn dat ze nog niet kennen. Er zijn niet zo veel dialogen tussen de figuren, maar de dialogen die er in voorkomen, die lijken wel echt.
De woorden die in het boek voorkomen, zijn grotendeels wel alledaagse woorden zoals superzachte sjaal, huppelen, veel plezier,…


4. VERWERKINGSMOGELIJKHEDEN:

Breien zal nog te moeilijk zijn voor de kleuters.
We kunnen eerst eens een waarneming doen van verschillende stukken stof.
De kleuters kunnen dan het verschil merken tussen zachte stof, gladde stof, harde stof, schurende stof, …
Na de waarneming kunnen we met deze stukken stof zelf een winterhuisje maken voor de diertjes.
De kleuters kiezen zelf met welke stof ze hun huisje zullen maken. Ze kunnen er dan een klein beertje in stoppen.


Kwantitatieve beoordeling: ik geef dit boek 7 / 10                                                                  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten