woensdag 12 juni 2013

Sander en Sofie en het allermooiste huis

Info:

Auteur: Libby Gleeson
Illustrator: Freya Blackwood
Uitgeverij: Christofoor
Uitgeversjaar: 2010

Korte omschrijving van de inhoud:

Het verhaal begint met Sander. Zijn ouders beslissen om te verhuizen naar een rijhuis. De moeder van Sander toont alle kamers aan hem, maar Sander vind het nieuwe huis niet leuk. Hij besluit naar buiten te gaan samen met zijn teddybeer. Buiten ziet hij de lege verhuisdozen staan. Hij kruipt in één van de dozen. Plots hoort hij een stem, de stem van Sofie. Sofie woont in de buurt van Sander en vraagt om met hem te spelen. Samen bouwen ze een huis van de verhuisdozen. Dat huis vinden ze het allermooiste huis.

kwalitatieve beoordeling:

vorm:
 
De kaft is stevig, maar de bladeren erin kunnen scheuren. Op de kaft zie je Sander en Sofie het huis bouwen met de verhuisdozen. Het eindresultaat staat al op de kaft. Dat vind ik wel jammer dat je dit al onmiddellijk ziet, dus voor mij wekt het niet echt nieuwsgierigheid op. De prenten passen bij de tekst die er naast is geschreven. Sommige prenten tonen aan dat Sander heel klein is als hij in een ruimte staat. Dat is wel leuk, maar er komen niet echt verrassende prenten in voor. Het enige dat de fantasie van kleuters zou aanzetten is dat ze bouwen met materiaal dat ze gevonden hebben, namelijk de verhuisdozen. De illustrator toont veel details. De illustraties zijn soms groot en soms heel erg klein. Dit hangt af van welk gevoel er zich afspeelt. Als Sander verdrietig in een ruimte staat wordt dit groot afgebeeld, maar ook als hij blij aan het bouwen is met Sofie. Er is geen omkadering rond de prenten, omdat de prenten doorheen het blad en de tekst lopen.
 
Inhoud:
 
In het begin is Sander het hoofdpersonage, maar wanneer hij Sofie ontmoet zijn er twee hoofdpersonages. De moeder en vader van Sander worden niet echt uitgewerkt in het verhaal, maar komen aan bod, omdat ze verhuisd zijn. De kleuters kunnen zich gemakkelijk vinden in het personage van Sander of van Sofie. In Sander kunnen ze zich herkennen als een kind die zich ongelukkig voelt na het verhuizen. In Sofie kunnen ze zich vinden, omdat zij Sander blij maakt en samen speelt met hem. Sommige kleuters zijn al verhuisd, andere niet. Andere kleuters kunnen zich herkennen in de speelomgeving die je ziet als ze samen een huis bouwen van verhuisdozen. Als Sander zich verdrietig voelt na het verhuizen merk je dit wel aan de tekst die je voorleest. Het verhaal zelf geeft voldoende diepgang, omdat het een situatie is waarin iedereen in terecht kan komen, maar ook iets dat een kleuter al kan meegemaakt hebben. Er zit veel blijheid in het verhaal in. Vanaf Sander Sofie ontmoet wordt er over blijheid gesproken. Je merkt dit ook aan de prenten. Doordat ze bouwen met verhuisdozen geeft het verhaal ook zijn creativiteit. Een verrassend einde is er niet meer, omdat dit al op de voorkant staat van de kaft. Er zit wel een beetje humor in het verhaal wanneer het huis van de  verhuisdozen omvalt doorheen de hele tuin en de straat. Er is niet echt een opbouw in dit verhaal. Het verhaal gaat meer over verdrietig, blij zijn en samen spelen. Het verhaal is niet te lang , mar ook niet te kort. Het is geschikt voor 2de en 3de kleuter.
 
Taal:
 
Er zitten geen moeilijke of nieuwe woorden in het boek. Er is geen rijm in het verhaal. Je zou kunnen zeggen dat de verhuisdozen een herhaling zijn die je in verschillende prenten terugvindt. In de taal worden de namen van Sander en Sofie wel herhaald, maar er wordt niks herhaald van andere woorden wat ik jammer vind. Er zijn enorm veel dialogen, waardoor je 5 verschillende stemmen nodig hebt. Je hebt er één nodig voor de vader, de moeder, Sander, Sofie en de verteller. Persoonlijk vindt ik dat er niet zo veel dialogen mochten in zitten. Het is een gewone taalgebruik, zoals je thuis tegen je moeder zou praten in het Algemeen Nederlands.
 
Verwerkingsmogelijkheden:
 
Je kan werken rond gevoelens. Je kan vragen wanneer de kleuters eens verdrietig of blij waren en hierover vertellen. Je kan werken rond verhuizen en vragen wie er verhuist is. Hierdoor kan ook scheidingen naar boven komen van ouders van een kleuter. Het kan een boek zijn waarmee je werkt tijdens het thema ‘bouwen’. Ze bouwen met verhuisdozen, zo kan je vragen aan de kleuters waarmee we nog kunnen bouwen en hierdoor een hoek verrijken.
 
kwantitatieve beoordeling:
 
Ik geef het boek een 6,5/10.

Foto van het boek:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten