donderdag 13 juni 2013

Kleine muis ontdekt de wereld





Korte omschrijving van de inhoud:                                                                                                                                      
Terwijl zijn broertjes en zusjes nog volop liggen te slapen, gaat kleine muis ondertussen de wereld ontdekken. Hij ziet heel veel onbekende dingen en hoort zoveel vreemde geluiden. Hij wil alles weten over deze wereld en vraagt daarom wel duizenden vragen aan de dieren. Gelukkig weten de dieren op alles een antwoordt. Wat is kleine muis trots als hij dit kan vertellen aan zijn mama.

1. VORM

De kaft bestaat uit een hard gedeelte. Op de kaft zie je gewoon de muis bij bloemen en een bij. In het boek zijn er geen speciale effecten aanwezig. De prenten sluiten heel goed aan bij de tekst. Wat de muis zegt kan je ook zien op de prenten. De prenten zijn heel gewoon. Er zit niets verassend in. . De illustrator toont helemaal geen eigen stijl. Het is een stijl die in heel veel boeken voorkomt. De prenten zijn wel mooi gedetailleerd. In de tuin staan er mooie bloemen, lopen er mieren, …..

2. INHOUD
In het boek is er maar een hoofdpersonage en dat is Kleine Muis. Kleine muis heeft geen eigen specifiek karakter gekregen. Voor de kleuters komen er wel veel herkenbare figuren in het boek zoals een muis, een bij , een mier, …. Het boek biedt wel niet genoeg diepgang. Ze benoemen enkel wat kleine muis ziet, maar verder gaan ze daar niet op in. Het verhaal roept wel reacties op van kleuters. In het boek vraagt kleine muis veel wat dit is, de kleuters zouden daar zeker al op kunnen antwoorden. Het verhaal heeft helemaal geen verassende wending, want kleine muis gaat gewoon terug gaan slapen. In het verhaal zit ook niets van humor. Ik zelf vind het verhaal te kort en te eenvoudig, voor heel eenvoudig.

3. TAAL
De woordkeuze is zeker aangepast aan de doelgroep. Er is helemaal geen evenwicht tussen begrijpelijke en verrijkende taal. Het zijn woorden die de kleuters allemaal kennen. Er komt niets van nieuwe woorden aan bod in het boek. De woorden die gebruikt worden zijn alledaagse woorden. In het boek komen er wel veel dialogen voor doordat kleine muis veel vragen stelt aan de dieren.

Kwantitatieve beoordeling: ik geef dit boek 5,5 / 10                                                                  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten