donderdag 13 juni 2013

Sander en Sofie & het allermooiste huis.

Auteur: Libby Gleeson
Illustraties: Freya Blackwood
Uitgeverij: Christofoor

Sander & Sofie en het allermooiste huis gaat over Sander die met zijn ouders van een rustige wijk naar de drukke stad verhuist. Zijn ouders zijn dolenthousiast over hun nieuwe, grote huis maar Sander vindt het maar helemaal niets... Hij wilde veel liever in zijn oude huis blijven wonen, daar was alles beter. Tot hij in de tuin Sofie ontmoet. Met haar bouwt hij met de verhuisdozen het allermooiste huis.

Het boek is van stevig materiaal gemaakt en de kaft wekt wel wat nieuwsgierigheid op omdat enkel de bovenkant van een prent erop staat. De prenten sluiten zeer goed aan bij het verhaal en ondersteunen de tekst ook. De prenten stimuleren creativiteit, ik merkte in de klas dat kleuters graag ook eens met dozen wilden bouwen na het voorlezen van dit verhaal. De illustraties hebben een eigen stijl, ze zijn allemaal precies met een korreltje getekend. Ze lopen ook vaak over 2 pagina's door, ze zijn dus niet omkaderd. De tekst staat er wel niet over, ze staat er boven of er onder.

Er zijn 2 hoofdpersonages in het boek, Sander en Sofie. De karakter zijn uitgewerkt, vooral dat van Sander. Zijn gevoelens komen heel sterk naar voren in dit boek. Het verhaal sluit ook zeker aan bij de leefwereld van de kinderen. Verschillende kinderen zijn al eens verhuisd of hebben door de scheiding van hun ouders nu ook een tweede huis. Die reacties komen meteen ook naar voren bij het voorlezen. Het boek lukt dus zeker reactie uit. Er is een leuke fantasie bij het bouwen van de dozen en het sprookje van de wolf en de drie biggetjes wordt in het boek verwerkt.

De woordkeuze is aangepast aan kleuters, het is niet te moeilijk maar er komen toch enkele nieuwe woorden in voor. Er is veel herhaling, in elke kamer prijst de moeder de nieuwe kamer en denkt Sander terug aan zijn oude huis. Hij vindt alle kamers te groot en zegt dit telkens opnieuw. Ook in het stuk waar ze het spelletje spelen van de wolf en de drie biggetjes komt veel herhaling voor.

Ik vond dit een zeer mooi boek waar veel mee gedaan kon worden. Ik kreeg hele mooie en ook trieste, ontroerende reacties van de kinderen.
Ik geef dit boek 9/10.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten