donderdag 13 juni 2013

Nellie & Cezar: herfst

Auteur: Mieke van Hooft
Uitgeverij: Averbode
Jaar: 2011



Het boek gaat over de herfst, waarbij Nellie & Cezar buiten gaan wandelen. Ze willen alles weten wat er in de herfst gebeurt. Zo komen ze te weten dat het heel hard waait en regent en zo de bladeren van de bomen waaien. Nellie & Cezar willen bladeren verzamelen maar weten niet goed hoe ze de blaadjes moeten dragen en zo gaan ze op zoek naar een oplossing. En uiteindelijk komen ze tot een oplossing. Ze stoppen de bladeren onder hun jas en zo worden ze dik.

Het boek is iets kleiner dan andere kleuterboeken. Achteraan in het boek staan er versjes en prenten over de herfst en daardoor steken er prenten uit het boek om aan te duiden waarover de tekstjes gaan. Het boek op zich heeft een vierkante vorm.


Er zij meerdere hoofdpersonages in het verhaal, Nellie & Cezar. Een muis (Nellie) en een kikker (Cezar) zijn beide herkenbare figuren voor de kinderen. Het verhaal speelt zich af in de herfst, dus het is een herkenbare situatie. Het verhaal zet aan tot reacties van de kinderen, doordat ze gaan meedenken waar ze de blaadjes kunnen steken om ze mee te nemen. Er steekt humor in het verhaal. Er is een duidelijke opbouw van het verhaal en het verhaal is niet te lang en niet te kort. Ook niet te moeilijk en te eenvoudig.


Er wordt niet echt gebruik gemaakt van alledaags taalgebruik, maar af en toe komen er klankrijke woorden voor in het boek. Achteraan in het boek staan er versjes waar er gebruik gemaakt wordt van rijm. In het verhaal komen er veel dialogen voor tussen Nellie & Cezar, de twee hoofdpersonages in het boek. Er wordt ook veel afwisseling gemaakt in de zinsbouw van het verhaal.

Beoordeling: 9/10
Een leuk boek met speciale effecten. Het boek bevat ook achteraan heel leuke gedichten die altijd leuk zijn op het einde van een verhaal.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten