donderdag 13 juni 2013

Saar gaat naar school

Auteur: Pauline Oud
Uitgeverij: Clavis
Illustrator: /
Jaar: 2011
Doelgroep: Jongste kleuters

Korte omschrijving van de inhoud:      

Het verhaal gaat over Kas. Hij is nieuw in de klas, Saar speelt graag met hem. De dag gaat voorbij, en Kas speelt mee in de hoekjes, op de speelplaats,… Dan is het tijd om naar huis te gaan.                                                                                                                             

Kwalitatieve beoordeling:

1. VORM
Het boek heeft een harde kaft. De tekeningen zijn dezelfde zoals alle andere Clavis boeken. Er kan dus niet echt gesproken worden over een eigen stijl van de illustrator. De prenten zijn groot en duidelijk. Ze hebben duidelijke contouren. De verschillen tussen jongens en meisjes worden duidelijk door de kledij en het haar. Er worden veel elementen aangehaald die herkenbaar zijn in kleuterklassen.

2. INHOUD
Het boek beschrijft de eerste schooldag van Kas. Saar en Kas worden al meteen vrienden. Dat is een hoofdaccent in het boek. Kas en Saar zijn dan ook beide een hoofdpersonage in het boek. Er worden veel kenmerken aangehaald die in veel klassen gelijkaardig zijn. Daardoor kunnen kinderen zich met het verhaal vergelijken.
Het boek zet aan tot vergelijken en uiten van reacties. Zo zullen de kinderen al vlug de verschillen met hun klas opmerken.
Het verhaal is redelijk lang en bevat veel tekst. Het boek zet niet aan tot creativiteit en wekt ook geen spanning op. Er zijn geen verrassende elementen en het boek bevat ook geen humor.
Er wordt niet aangezet tot fantasie van de kleuters, het boek is dan ook niet horizonverruimend noch cliché doorbrekend.

3. TAAL
De woordenschat werd aangepast aan de doelgroep. De tekst is duidelijk maar niet origineel. Er zijn veel dialogen in het verhaal. Deze komen echt over.

Kwantitatieve beoordeling: ik geef dit boek 6 / 10                                                                    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten