donderdag 13 juni 2013

Iiieeeek... een luis!



Korte omschrijving van de inhoud:    
Piet is een luis die woont in het haar van Jan. Samen doen ze heel veel leuke dingen zoals spelen. Mama die mag het niet weten dat piet in het haar van jan woont. Maar plots zien Jan zijn moeder piet. Mama is boos en piet moet daar onmiddellijk weg. Daarom wast ze het haar van Jan. Jan hoopt dat piet niet verdronken is. Maar gelukkig heeft Piet net op tijd verhuisd.
                                                                                                                               
1. VORM
Het is een boek met een harde kaft. Op de kaft zie je jan en de luis in zijn haar. In het boek zijn er geen speciale effecten aanwezig. De prenten sluiten zeer goed aan bij de tekst. Wat je ziet op de prent, word ook gezegd in de tekst. De prenten zijn hier wel gedetailleerd. Alles in het boek word op ooghoogte voorgesteld.

2. INHOUD
In het boek zijn er twee hoofdpersonagers. Die zijn Jan en piet de luis. Ze hebben helemaal geen eigen karakter gekregen. Voor enkele kinderen is de luis toch wel al een herkenbaar figuur, voor anderen nog onbekend. Het verhaal sluit zeker aan bij de leefwereld van de kleuters. Sommige kinderen hebben daar heel vaak last van en andere niet, maar toch hebben ze daar al van gehoord door controles op school. Er is geen voldoende diepgang in het boek. Het boek toont de luis haar kenmerken niet echt. Ze vertellen er niet veel over.  Er zit ook wel wat humor in op kleuterniveau doordat de luis het circus speelt. Het verhaal vind ik te kor en te eenvoudig. Ze moesten nog dieper ingaan op de luis.

3. TAAL

De woordkeuze word aangepast aan de doelgroep. Er word geen nieuwe woorden gebruikt in het boek. Het zijn woorden die de kleuters al volop kennen. Er zitten ook geen dialogen in het boek. In het boek gebruiken ze vooral alledaagse taal.

Kwantitatieve beoordeling: ik geef dit boek 6 / 10                                                                  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten