donderdag 13 juni 2013

Tip de Muis gaat naar de Tandarts



Auteur: Anna Casalis
Uitgeverij:Trifora
jaar: 2011


Tip moet voor het slapengaan zijn tanden poetsen van mama, maar dat doet hij niet graag. De volgende dag gaat Tip met papa naar de tandarts. Eerst is papa aan de beurt, daarna Tip. Alles is in orde, maar Tip krijgt een boekje mee hoe hij grondig zijn tanden moet poetsen. Didi, de vriend van Tip komt op bezoek en voor het slapengaan moeten ze hun tanden poetsen, maar dat doen ze niet. Ze snoepen alleen maar in bed. Didi heeft de volgende ochtend verschrikkelijke tandpijn. Hadden we maar onze tanden gepoetst klinkt het.

Het boek heeft een harde kaft, dus het is stevig. De kaft wekt nieuwsgierigheid op bij de kinderen. De prenten zijn duidelijk. Er werden mooie kleuren gebruikt om de prenten in te kleuren en ze sluiten ook aan bij het verhaal. De illustraties hebben een duidelijke contour en werden ook op ooghoogte en voldoende groot getekend.


Er is één hoofdpersonage en dat is Tip de Muis. Ieder personage heeft zijn karakter en het zijn tevens herkenbare figuren voor de kinderen. Het verhaal sluit aan bij de leefwereld van de kleuters en heeft ook voldoende diepgang. Het boek zet aan tot reacties doordat Tip zijn tanden niet poetst. De kleuters zullen vaak reageren dat Tip gaatjes zal krijgen. Er worden clichés verbroken doordat de meeste kinderen denken dat naar de tandarts gaan pijn zal doen, maar dat is niet zo. Tip die krijgt zelf een cadeautje mee van de tandarts. Het verhaal is duidelijk opgebouwd en is niet te lang en niet te kort.


Het verhaal werd gemaakt met woordkeuze aangepast aan de doelgroep. Er is een duidelijk evenwicht tussen begrijpelijke en verrijkende taal. Als er woorden zijn waarvan de kleuters de betekenis niet kennen, kunnen ze de betekenis meestal afleiden vanuit de prenten. Er komt geen rijm voor in het boek en er is ook niet veel herhaling.

Beoordeling: 9/10
Het is een mooi boek voor kleuters en het is leuk dat er een volledig reeks van bestaat. Tip de Muis beleefd heel veel avonturen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten