donderdag 13 juni 2013

Anna viert carnaval

Auteur: Kathleen Amant
Uitgeverij: Clavis peuter
Jaar: 2007

In Anna viert carnaval wordt Anna door haar mama als clown geschminkt, dat vindt ze eigenlijk wel leuk. Daarna mag ze met papa naar de stad, waar het carnavalsfeest plaatsvindt. Anna ziet van alle gekke dingen en mag ook dansen en een suikerspin eten. Ze vindt het allemaal fantastisch. Nadien als ze met papa naar huis gaat is ze zo moe van de fijne dag dat ze thuis meteen in slaap valt met haar verkleedkleren nog aan.

Het boek is gemaakt van zeer stevig materiaal, aangezien het een boek is voor de jongste kleuters, peuters. De kaft wekt niet echt nieuwsgierigheid op, je ziet meteen waar het over zal gaan. De prenten scheppen wel de leuke sfeer van carnaval en zijn zeer duidelijk voor de kinderen. De prenten tonen de typische, vrolijke, kleurrijke stijl van de boekjes van Anna. Heel herkenbaar de voor de jongsten. Een prent neemt steeds een volledig blad in beslag, aan de andere kant staat de tekst.

Er is maar 1 echt hoofdpersonage, Anna. Haar karakter is niet zo diep uitgewerkt, het gaat meer om het naar het carnaval gaan en daar van alles beleven met papa. Het verhaal zal zeker reacties uitlokken, kinderen zullen over eigen ervaringen in verband met carnaval vertellen. Dit ondervond dit in de 1e kleuterklas. Er wordt ook een cliché doorbroken als er staat dat Anna papa's ziet die verkleed zijn zoals mama's. Dit is toch iets helemaal nieuw voor de kinderen. Er is een duidelijke opbouw en het verhaal is simpel genoeg voor de jongsten om goed te kunnen volgen.

De taal in het boek is simpel, maar hier en daar wordt toch een nieuw woordje aangebracht. Er worden niet zo veel beeldende termen gebruikt. Er komen geen echte dialogen voor, welk een soort gesprekje tussen Anna en papa.

Ik vond dit een leuk boekje voor de jongste kleuters en peuters. Je wordt er zelf vrolijk van.
Ik geeft dit boek 8/10.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten