donderdag 13 juni 2013

Kwilniet

Auteur: Paul de Moor
Uitgever: Lamoo
Illustrator: Sebastiaan Van Donick
Jaar: 2008
Doelgroep: 4+

Korte omschrijving van de inhoud:  

Louis is een jongetje, die zijn hand een naam geeft: vleermuis kwilniet. Vleermuis kwilniet wil niets: niet naar de kapper, niet naar klas, ... Hij wil helemaal niets. Wat hij wel wil is vliegeren. Hopelijk gaat hij morgen met mama naar zee en wordt hij 'Kwilzograag'.                                                                                                                                      

Kwalitatieve beoordeling:

1. VORM
 Het boek heeft een stevige kaft. De prenten en het volledige boek bestaan uit 4 kleuren (zwart, wit, rood en blauw). De tekeningen zijn sober en de tekst staat overal in het rond. De tekst staat niet boven de tekening en werd gedrukt in een minder vlot leesbaar lettertype. De tekeningen zijn in een eigen stijl getekend en zijn niet duidelijk herkenbaar voor kinderen. Ze ondersteunen de tekst ook niet volledig. 

2. INHOUD
 Het boek heeft een moeilijke verhaallijn. De inhoud heeft geen duidelijke betekenis, geen duidelijk doel. De kinderen herkennen wel het woord "kwilniet" maar kunnen zich niet identificeren met het hoofdpersonage. Er is maar één hoofdpersonage "Louis".

3. TAAL
 Er wordt veel herhaling gebruikt in het verhaal. Er worden zinnen gebruikt met een minder gepast taalgebruik bv. geen haar op mijn kop. De tekst zet meer aan tot verwarring dan tot creativiteit. De taal is ook grof getint vb. ze mept met het boek naar vleermuis kwilniet.

Kwantitatieve beoordeling: ik geef dit boek    4  / 10                                                                    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten