donderdag 13 juni 2013

Met opa en oma naar zee



Auteur: Kathleen Amant
Uitgeverij: Clavis
Jaar: 2010



Anna wordt opgehaald door haar oma en opa en samen rijden ze met de auto naar de zee waar ze in het huisje van oma en opa gaan logeren. Anna krijgt een kamer voor haar en haar konijn. Eenmaal alles is uitgepakt vult Anna de bolderkar met spullen om op het strand te spelen. Op het strand maakt Anna lekkere zandtaartjes, raapt ze schelpjes, gaat ze zwemmen samen met opa in de zee en vangen krabben. Op weg naar het huisje valt Anna in slaap.
 
 
Het boek heeft een stevige kaft en heeft een aantrekkelijke kaft, die de kleuters al nieuwsgierig maakt waarover het verhaal zal gaan. De prenten zijn duidelijk en op het niveau voor kleuter gemaakt. De tekeningen hebben een duidelijke contour. Er zijn geen speciale effecten aanwezig in het boek, maar de prenten sluiten zeer mooi aan bij het verhaal.


De drie hoofdpersonages in het verhaal zijn Anna, oma en opa. Dit zijn alle drie herkenbare figuren voor de kleuters. Het verhaal van logeren en op het strand spelen sluit zeer goed aan bij de leefwereld van de kinderen. Het verhaal is niet te lang en niet te kort. Het is aangepast aan de leeftijdsgroep.


De woordkeuze die gebruikt wordt is aangepast aan de leeftijd van de kinderen. Woorden die niet gekend zijn door de kleuters kunnen afgeleid worden aan de hand van de prenten. Er is evenwicht tussen begrijpelijke en verrijkende taal. Er is afwisseling van zinsbouw, maar in het verhaal komt er geen rijm aan bod.
 
Beoordeling: 8,5/10
Het is een mooi en kleurrijk boek. Mooie prenten en verhaal die aansluit bij de leefwereld van de kleuters.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten