maandag 3 juni 2013

Sofie & Sofie en het allermooiste huis


Sander & Sofie en het allermooiste huis

Auteur:                        Libby Gleeson

Illustrator:                    Freya Blackwood

Uitgeverij:                   Christofoor

Jaar                            2010

Doelgroep:                  oudste kleuters

  

Vorm

Het boek heeft een stevige kaft met daarop Sander  en Sofie. Het boek trekt wat de aandacht en wekt ook een beetje nieuwsgierigheid op.
De illustraties in het boek zijn groot genoeg. Er staan soms kleinere afbeeldingen in, maar je kan zien wat er mee bedoeld wordt. Het zijn niet altijd duidelijke contouren. Je kan wel zien wat er getekend word, maar het is niet zo dat er een duidelijke omtreklijn is. De tekst staat steeds op een vrije plaats van het blad. Er worden niet echt opvallende kleuren in het boek gebruikt.

 

Inhoud
Sander is verhuisd en denkt veel terug aan het oude huis, zoals aan de keuken, de huiskamer  en de slaapkamer. In de tuin staan alle verhuisdozen. Er zijn kleine, grote, hoge, … dozen. Sander kruipt onder  en in een doos tot hij plots een stem hoort. Het is Sofie. Samen bouwen ze een hoge toren. Als hij omvalt, beslissen ze om een huis te bouwen met de dozen. Samen bouwen ze het allermooiste huis.

In het boek zijn er twee hoofdpersonages: Sander en Sofie. Sander kan voor enkele kinderen herkenbaar zijn. Sander verhuist naar een ander huis. Het gevoel dat Sander heeft kan ook herkenbaar zijn, in het begin is hij verdrietig en mist hij zijn huis. De kinderen kunnen ook verdrietig zijn om iets. Het verhaal is lang genoeg.

 

Taal

In het verhaal vind je dialogen terug tussen Sofie en Sander. Je kan goed volgen wat ze tegen elkaar zeggen.
Er staat niet te veel tekst op een bladzijde. De woordkeuze is heel goed. Dit zorgt er voor dat de kinderen de verschillende woorden begrijpen.

 

Je kan dit verhaal gebruiken bij het belangstellingscentrum ‘Verhuizen’, ‘Bouwen’ en ‘Dozen’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten