donderdag 13 juni 2013

Bedtijd voor monsters


Bedtijd voor monsters
Auteur: Ed Vere
Uitgeverij: De Fontein
Jaar: 2011
Doelgroep: 2de kleuter
Korte omschrijving van de inhoud:

In het boek wordt de tocht van een monster beschreven. Het monster heeft honge . Hij komt recht naar jou, zou hij je opeten? Hij doet de deur van je kamer open en… geeft een dikke nachtzoen… Dacht je nu echt dat het monster je zou opeten?

Kwalitatieve beoordeling:

1. VORM
Het boek heeft een harde kaft. De kaft is ook aantrekkelijk. Als we binnenin het boek kijken, zien we dikke bladen, grote tekeningen en verschillende tekstgroottes. De illustrator hanteerde een eigen stijl om het monster te tekenen. Andere zaken zoals de achtergrond bevatten weinig opvallende elementen van een eigen stijl. Er worden veel kleuren gebruikt, allemaal met een donkere ondertoon. Alle tekeningen hebben ook zwarte contouren. De tekst is zwart getypt en bevindt zich ook bijna altijd op een donkere achtergrond.

2. INHOUD
Het verhaal is spannend. Er is steeds een opbouw van de spanning. Het boek is suggestief geschreven. ‘Denk je dat hij zich nu voorstelt hoe lekker jij zult smaken met een heleboel flats flonts flats flonts ketchup?’ Er worden ook geluiden nagebootst in de tekst. Het boek heeft zeker en vast een spannende functie. Eerst wordt verondersteld dat het monster de kleuters zal opeten. Dit speelt in op hun fantasie, maar dan geeft het monster een nachtzoen. Dit zorgt voor een verzachtende toon op het einde van het verhaal.
Persoonlijk vind ik dat het boek weinig inhoud heeft. Toch is het voor kleuters zeker een leuk verhaal. Het verhaal zal hen zeker boeien. En stimuleert hun fantasie en inleving.

3. TAAL
De taal is suggestief, ook heel creatief. Het taalgebruik moedigt de lezer aan om extra veel intonatie te gebruiken. Er wordt enkel AN gebruikt. De geschreven taal wordt visueel heel sterk ondersteund door de illustraties. De tekst spreekt ook rechtstreeks tegen de kinderen.

4. VERWERKINGSMOGELIJKHEDEN:
Het verhaal is een leuk idee voor een bewegingsverhaal.

Kwantitatieve beoordeling: ik geef dit boek 7 / 10                                                                    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten