donderdag 13 juni 2013

Hotze de botskabouter 

Titel: Hotze de botskabouter            Auteur: Tjibbe Veldkamp
Uitgeverij: Gottmer                          Illustrator: Nöelle SmitJaar: 2008

Het boek gaat over een kabouter, Hotze, een voorzichtig kaboutertje. Maar op een dag gaat Hotze in zijn kabouterauto zitten en hij ging botsen. Hij was toen dus niet zo voorzichtig meer. Vanaf dat moment botst Hotze overal tegenaan. Hij beslist om te wandelen en te fietsen, maar hij blijft overal tegenaan botsen. Op het einde beslist Hotze van extra voorzichtig te zijn, want hij weet wat er gebeurd als je onvoorzichtig bent.                                                                                                                                    

1. VORM
Als je het boek vasthoud, dan merk je dat het stevig is. Het boek heeft een harde kaft. Ook wekt de kaft nieuwsgierigheid op. Je ziet Hotze in zijn auto en hij botst tegen een steen. Dan zal je je al gauw afvragen over wat het boek gaat. Er zijn zeker speciale effecten aanwezig. Als Hotze ergens tegenaan botst, dan lijkt het telkens alsof Hotze of iets anders uit het boek gaat vliegen. De prenten zijn heel sfeerscheppend, ze passen heel goed bij de tekst. Ook zijn de prenten verassend, ze worden erg realistisch voorgesteld. De illustrator heeft een uitgesproken tekenstijl, heel precies. Ook het kleurengebruik past goed in het boek en bij de sfeer. De tekst en illustraties lopen niet door elkaar. De tekst staat steeds in een hoek van de bladzijde.


2. INHOUD
Er is een hoofdpersonage, Hotze. Zijn karakter is goed uitgewerkt, het is een pittig kaboutertje. De andere personages hebben minieme rollen of worden gewoon afgebeeld. Alle figuren zijn heel herkenbaar voor kinderen. Een kabouter wordt afgebeeld met een rode pinnenmuts, de paddenstoelen zijn de typische rode met witte stippen. Wel zijn de huizen van de kabouters anders, dit zijn gebroken theepotten en –kopjes. Het verhaal sluit zeker aan bij de leefwereld van de kinderen. Als de kinderen leren over de herfst en het bos, zullen kabouters zeker ter sprake komen. Ook wanneer het belangstellingscentrum sprookjes loopt, zullen de kinderen hoogstwaarschijnlijk kabouters vernoemen. Het boek zet aan tot creativiteit, je kan verscheidene knutselactiviteiten geven met kleuters rond kabouters; een paddenstoel boetseren, schilderen, een kaboutermuts maken, kaboutervoetstapjes nabootsen op een blad papier, een huisje maken voor de kabouters … In dit verhaal worden de clichés van kabouters wel doorbroken. Normaal gesproken rijden kabouters niet in auto’s, maar in dit verhaal wel. Het verhaal is goed van lengte. Volgens mij is de doelgroep een derde kleuter of misschien een tweede kleuter.


3. TAAL
De woordkeuze van de auteur is aangepast aan een derde of misschien tweede kleuter. Het verhaal is verteld in de verleden tijd, dus dit al wat moeilijker. Het woord ‘botsen’ wordt verstaanbaar gemaakt door de vele herhaling en de visuele voorstellingen. Nieuwe woorden kunnen dus begrepen worden door de prenten en de context. Er komt voortdurend herhaling voor. Aan de ene kant botst hij voortdurend en aan de andere kant wordt herhaling ook gebruikt in zinnen. Bijvoorbeeld: ‘Op een dag stapte Hotze, het voorzichtige kaboutertje, in zijn kabouterauto. Hij zette zijn kabouterhelm op. Hij deed zijn kaboutergordel om. En toen…’. Het woord ‘kabouter’ wordt dus heel vaak herhaald. Ook is er veel afwisseling in de zinsbouw. Soms worden er vragen gesteld of antwoorden gegeven door een persoon die nooit in beeld komt. Voorbeeld: ‘Toen ging Hotze botsen. Nee toch? Kijk maar.’. Het is een leuke manier van vertellen en ook aangenaam om te lezen en voor te lezen. Echte dialogen komen niet voor in het verhaal. Het taalgebruik vind ik eerder poëtisch, door de herhaling en de fijne manier van vertellen.



4. VERWERKINGSMOGELIJKHEDEN:
Zoals eerder gezegd kan je verscheidene knutselactiviteiten geven met kleuters rond kabouters; een paddenstoel boetseren, schilderen, een kaboutermuts maken, kaboutervoetstapjes nabootsen op een blad papier, een huisje maken voor de kabouters … Ook kan je zeker gaan wandelen naar het bos.

Kwantitatieve beoordeling: ik geef dit boek 8 / 10                                                                 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten