woensdag 12 juni 2013

Iiieeek...een luis



Auteur : Erik van Os & Elle van Lieshout
Illustrator : Paula Gerritsen
Jaar: 4de druk 2009
Uitgeverij : J.H Gottmer
Doelgroep : 4 - 6 jaar

Korte uitleg
Piet is een luis en piet die woont in Jans haar. Maar mama weet dit niet.
Wanneer mama het ziet gilt ze heel erg luid : 'Iiieeek .... een luis!'
Ze zet de aanval in met luizenshampoo maar piet die is niet dom. Jan zoek achter zijn vriendje piet. Maar hij vind hem niet. Jan die blijft heel lang boos op mama, tot hij iemand ziet zwaaien in het haar van mama. In het haar van mama is hij getrouwd en heeft vele kindjes. Op het einde van het boek is er een lied te vinden over Piet de luis en via een site kan je dit liedje beluisteren.

1. Vorm
Het boek heeft een harde kaft die blinkt. Op de kaft zien we Jan met piet die aan het zwaaien is in jan zijn haar die wel wat vragen kan oproepen bij kleuters.
De pagina's zijn ook op blinkend glad papier gedrukt. Ze wel dik maar er kan rap een kreuk in komen.
Het boek zit vol met kleur en de luis is groot en mooi afgebeeld zodat de kleuters hem goed kunnen zien. De tekeningen zijn simpel, maar alles is erop te zien wat we moeten zien.

2. Inhoud
De inhoud van het boek en vooral het thema is niet iets alledaags. Luizen zijn vies en de meeste kleuters hebben er schrik van. Door dit verhaal komen ze niet te weten wat een luis is maar wel dat je er geen schrik van moet hebben en dat zelfs volwassenen ze kunnen krijgen.
De luis krijgt dan ook een gewone naam Piet die op zijn vriend Jan zit. De paniek aanval van de mama toont de reactie aan van vele moeders en de kleuters kunnen zich hierin vinden.

3. Taal
Veel tekst staat er niet in het boek. Het is dan ook zeer gemakkelijke en eenvoudige taal. Luizenshampoo is het langste woord in dit boek.

Score : 7.5/10

Voor wie het liedje eens wilt beluisteren
http://www.erikvanosenellevanlieshout.nl/liedjes-iekeenluis.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten