donderdag 13 juni 2013

Kas bij opa en oma


Kas bij opa en oma, is de titel van mijn derde boek. Dit boek is geschreven door Pauline Oud. Het is een boek over logeren. Ze leren de wereld van het logeren kennen als ze het boek lezen of als het boek verteld wordt. De kinderen zien dat je niet alleen bij mama/ papa kan slapen. Maar je kunt ook gaan logeren bij oma/ opa.

Wanneer ik het boek opendeed zag ik meteen de verschillende voorwerpen en de vragen die erbij stonden. Door die vragen kan je de kinderen nieuwsgierig maken, maar ook kan je hen nieuwe voorwerpen bijbrengen. Dus aan taalverrijking doen. De kleuren vielen mij ook op, er staat niet echt een kleur centraal. Maar er worden wel zeer veel kleuren gebruikt.
De kleuren worden niet echt fel getoond, ze worden zacht weergegeven.
Er wordt een speciale schildertechniek gebruikt. Niet één voorwerp is donker of licht. Het is licht en donker door elkaar. Het zijn ook gewoon strepen. Het is niet in zijn geheel geschilderd/ gekleurd.
Het zijn eenvoudige prenten maar er zijn wel enkele details gebruikt. Zoals de print van het dekbedovertrek of het behangpapier. Het zijn heel speciale prints. Bij de kinderen kan dit even wat vraagtekens opwekken. Maar na een paar minuten te kijken naar de tekening zullen ze het al gewoon worden.

In het boek wordt alledaagse taal gebruikt. Enkel de namen van het hoofdpersonage en van het hondje klinken Hollands. Je zult goed moeten articuleren zodat de kinderen de namen goed begrijpen. Ze lijken goed op elkaar dus dat kan voor de kinderen wat verwarring teweegbrengen.
Als er moeilijke woorden zijn, dan heb je die kunnen toelichten op de eerste pagina. Daar werd de nieuwsgierigheid van de kinderen al opgewekt.
Er staat vrij veel tekst in het boek. Ook op beide pagina’s. Sommige zinnen zijn vrij lang, maar er staan ook korte zinnen in het boek.


Je kan dit boekje gebruiken als de kinderen over de grootouders leren. Of ook wanneer je leert over logeren of zelf eens in de klas blijft slapen.
Score: 8/10
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten