zondag 16 juni 2013

Rikki is jarig van Guido Van Genechte

Korte omschrijving van de inhoud:                                                                                                                                       

 Rikki is jarig en houd een verjaardagsfeestje, hij staat vroeg op om alles voor te bereiden, de pannekoeken, de slingers,… Zijn mama helpt hem hierbij. De vriendjes die Rikki had uitgenodigd kwamen af, behalve Anni, had aan Rikki zijn mama een briefje gegeven, op dat briefje stond er dat Rikki haar moest zoeken door de pijlen te volgen. Wanneer ze haar vonden gingen ze naar huis en aten ze allemaal samen pannekoeken.

 

Kwalitatieve beoordeling:

1. VORM
Het formaat van iedere pagina is A4, de kaft van de pagina is gelamineerd en heeft geen harde kaft. De tekst staat altijd op 1 pagina waar heet minder druk is. Doordat het geen harde kaft is ook een minder stevig boek, maar dit boek bestaat ook met een harde kaft, wat beter is om in een kleuterklas te gebruiken.
Doordat op bijna alle pagina’s vallende slingers en ballonnen weer te geven zijn ben je helemaal in de feest stemming. De prenten vind ik zeer leuk uitgewerkt omdat je het millimeter papier waarop de illustrator heeft gewerkt nog zichtbaar is, wat een heel kenmerkende stijl is voor de tekenaar.
Door een zwarte lijn worden alle voorwerpen omrand.
In het boek zitten hele mooie afbeeldingen die de tekst ondersteunen.

2. INHOUD
Het hoofdpersonage in het boek is uiteraard Rikki, maar zijn mama en Anni spelen in dit verhaal ook een belangrijke rol. Zonder Anni ging het boek veel minder spannend zijn. De brief van Anni zorgde voor een heel verrassende wending, niemand had verwacht dat er een zoektocht in het verhaal zou zitten. Het verhaal is zeer boeiend, door die verrassende wending die er in zit. Het verhaal is zeker niet te lang. Het boek zit vol emoties, waar de kleuters zich in kunnen herkennen.
Iedereen is jarig en mag wel eens naar een verjaardagsfeestje, waardoor het in de leefwereld van de kleuters kan voorkomen. Daardoor kan het voor de kleuters ook boeiender zijn.




3. TAAL
In het verhaal zitten heel wat dialogen, tussen mama en Rikki. De dialogen in het boek komen zeker realistisch over. De verteller zegt vooral hoe het verhaal verloopt. Moeilijke en nieuwe woorden worden evenwichtig gehouden door woordenschat die ze kennen, ook de afbeeldingen ondersteunen de moeilijke woorden. Dit boek is gericht naar de oudste kleuters, dit kan je zien aan de woordenschat die men in het boek gebruikt.

4. VERWERKINGSMOGELIJKHEDEN:
Dit boek kunnen we voorlezen als er een kleuter, jarig is.
Men kan dan net zoals de Rikki en zijn vriendjes de verassing voor de kleuter gaan zoeken, dit zorgt voor de kleuters voor interactie. Wat je ook kan doen is de kleuters laten verwoorden wat er allemaal moet gebeuren tijdens de voorbereiding en dat ze dan ook de taken van de voorbereiding met hulp van de kleuter leidster kunnen verdelen.


Kwantitatieve beoordeling: ik geef dit boek 9,5 / 10 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten