donderdag 13 juni 2013

Rikkie is jarig


Auteur: Guido van Genechten
Uitgeverij: Clavis
jaar: 2011

Rikki het konijn is jarig. Hij heeft besloten om vroeger op te staan om samen met zijn mama alles klaar te zetten voor zijn verjaardagsfeest. Rikki heeft zijn vrienden uitgenodigd op zijn feest, maar wanneer ze aankomen is zijn vriendin Anni er niet bij. Mama leest de brief voor die ze van Anni gekregen heeft. Daarin staat dat Rikki haar moet zoeken en zo gezegd, zo gedaan. Rikki gaat samen met zijn vrienden op zoek en ze vinden Anni achter een boom. En dan kan het feest pas echt beginnen.
 
 
Het boek heeft geen harde kaft, waardoor het minder stevig wordt. De kaft wekt nieuwsgierigheid op bij de kleuters omdat er  een konijn op staat met een kroon. De prenten tonen duidelijk aan wat er verteld wordt en wat er gebeurt in het verhaal. De illustrator gebruikt mooie contouren waardoor de prenten duidelijk zijn en er worden mooie kleuren gebruikt. De prenten zijn voldoende groot en ze werden getekend op ooghoogte.
 
Er is maar één hoofdpersonage en dat is Rikkie het konijn. De personages zijn herkenbare figuren voor de kleuters en het verhaal sluit aan bij hun leefwereld. Het verhaal is niet te moeilijk en te lang en ook niet te kort en te gemakkelijk. Het is aangepast aan de doelgroep.
Er worden woorden gebruikt die aangepast zijn aan de leeftijd van de kleuters. Er is een duidelijk evenwicht tussen begrijpelijke en verrijkende woordenschat. Er komen klankrijke woorden voor in het boek, maar geen rijm. Er is afwisseling in zinsbouw en af toe zit er een dialoog in tussen de hoofdpersonage en iemand anders.

 
Beoordeling: 8/10
Het is een mooi boek voor kleuters en het is zeer leuk om te gebruiken als er een kleuter jarig is in de kleuterklas.


 


 


 

 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten