donderdag 13 juni 2013

Eend is de baas

Auteur: Alison Ritchie
Uitgeverij: Veltman Uitgevers
Illustrator: Hannah George
Jaar: 2012
Doelgroep: 2de kleuter

Korte omschrijving van de inhoud:  

Het boek 'eend is de baas' gaat over een eend die even op de vijver van de gans mag passen. Trots neemt hij de taak van het baas zijn op zich. Hij is een strenge baas en al vlug staan ze enkele verbodsborden. "niet zwemmen", "niet spetteren",... Eend merkt dat zijn vrienden niet meer komen spelen. Hij haalt de borden weg en krijgt zo zijn vrienden terug. Hij wil geen baas meer zijn.                                                                                                                                   

Kwalitatieve beoordeling:

1. VORM
Het boek heeft een stevige, harde kaft. De prenten zijn groot en duidelijk. Ze hebben ook duidelijke contouren. De prenten ondersteunen de tekst. Ook vergrootte woorden in de tekst ondersteunen de inhoud. Op de prenten zijn duidelijke emoties te zien. Ze zijn dan ook heel herkenbaar voor de kinderen. De kleuren zijn fleurig en zomers. De prenten zijn druk maar overzichtelijk. De illustrator heeft een eigen stijl.

2. INHOUD
Het boek is nogal moraliserend gericht. Het verhaal gaat erover dat bazig zijn "slecht" is.
Er is één hoofdpersonage namelijk Eend en er zijn meerdere nevenpersonages. Er wordt een duidelijke karaktertrek voorgesteld bij Eend (bazig zijn). Dit is voor de kinderen heel herkenbaar. 

3. TAAL
Er is een goed evenwicht tussen de nieuwe en gekende taal. Deze taal wordt ook ondersteund door de prenten. Het taalniveau is aangepast aan de leeftijd van de kleuters. Er zit een goede afwisseling in de zinsbouw. Er worden veel superlatieven gebruikt.

Kwantitatieve beoordeling: ik geef dit boek    8   / 10                                                                   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten