donderdag 13 juni 2013

Saar gaat naar school

 
Auteur: Pauline Oud
Uitgeverij: Clavis Hasselt-Amsterdam-New York 
Jaar: 2011 
 


Saartje moet naar school en dat doet ze graag, want op school zitten al haar vriendjes waar ze graag mee speelt. Wanneer ze aan de schoolpoort aankomt ziet ze Lisa en Adam al staan, maar daar staat nog een jongen die Saar niet kent. In de klas maken ze samen kennis met de nieuwe jongen en Saartje vindt Kas een heel mooie naam. Ze helpt Kas doorheen zijn eerste schooldag en samen beleven Saar, Lisa, Adam en Kas een leuke dag. Wanneer mama haar komt halen kan ze niet wachten om alles te vertellen over de voorbije dag en de nieuwe jongen.



Het boek heeft geen harde kaft, dus is niet zo stevig. De kaft wekt nieuwsgierigheid op doordat er een meisje opstaat met een boekentas. De prenten tonen duidelijk aan wat er verteld wordt. De prenten zijn niet echt verrassend, maar ze wekken wel fantasie en nieuwsgierigheid op. De illustrator maakt gebruik van duidelijke contouren. Er worden mooie kleuren gebruikt en ze sluiten aan bij het verhaal en de prenten werden ook op ooghoogte getekend. De illustraties zijn gedetailleerd en voldoende groot getekend.
 
 
Er is één hoofdpersonage in het verhaal en dat is Saartje. De karakters zijn uitgewerkt van de personages die voorkomen in het verhaal en het zijn ook herkenbare figuren voor de kinderen. Het verhaal sluit aan bij de leefwereld van de kleuters, doordat het over het schoolgaan gaat. Het is dus geen nieuwe situatie of omgeving voor de kleuters. De gevoelens die voorkomen in het boek zijn ook duidelijk herkenbaar voor de kleuters. Er is een duidelijke opbouw in het verhaal en het is niet te kort en niet te lang. Het is zeker aangepast aan de doelgroep.
 
 
De woordkeuze is aangepast aan de doelgroep. Er is een evenwicht tussen begrijpelijke en verrijkende taal. Als er nieuwe woorden voorkomen in het boek, dan kan de betekenis ervan afgeleid worden door de prenten. Er komen klankrijke woorden voor, maar geen rijm en veel herhaling van woorden. Er is voldoende afwisseling in zinsbouw en er komen geen dialogen voor in het boek, het taalgebruik is dan ook eerder alledaags.

Beoordeling: 8/10
Het is een mooi boek voor de jongste kleuters en het sluit perfect aan bij hun leefwereld.















Geen opmerkingen:

Een reactie posten