donderdag 13 juni 2013

Met opa in het donker

Titel: Met opa in het donker
Auteur: Stefan Boonen
Illustrator: Marja Meijer
Uitgeverij: Clavis 
Jaar: 2010

Korte omschrijving van de inhoud:                                                                                                                                       

Met opa in het donker gaat over 7 kleinkinderen die bij opa gaan slapen omdat oma naar een feestje moet. Wanneer de alleen thuis zijn willen de kinderen iets doen maar ze weten niet wat dus vragen ze raad aan opa. Tot op het moment dat ze verstoppertje willen spelen. Maar ze willen niet gewoon verstoppertje spelen, ze willen het in het donker spelen. Ze doen alle lichten uit en enkel opa heeft een zaklamp. Opa vindt alle 7 geitjes want hij is de grote wolf. Nu willen de kinderen dat opa zich verstopt. Hij doet dit dan ook maar hoe hard ze ook zoeken, ze kunnen hem niet vinden. Tot op het moment dat ze iets horen vanuit de kast en het licht aandoen. Dan vinden ze eindelijk opa maar die was in slaap gevallen! Voordat de kinderen gaan slapen moet opa hen eerst nog een verhaaltje voorlezen. Nadat opa het verhaaltje heeft voorgelezen, gaan ze allemaal slapen maar opa krijgt al snel bezoek van Freya omdat ze bang is. Ze komen allemaal naar opa zijn kamer omdat ze denken dat er een wolf op het dak zit. Opa moet gaan kijken om te kijken of het waar is. Terwijl opa gaat kijken, kruipen alle kinderen in zijn bed. Opa moet nu op de zetel gaan slapen en wanneer oma thuiskomt, begrijpt ze het niet zo goed.

 

Kwalitatieve beoordeling:

De kaft van het boek is niet stevig, maar de kaft van het boek roept wel nieuwsgierigheid op. De prenten ondersteunen goed te tekst. De tekst en de prenten lopen door elkaar maar dit stoort hier zeker niet. Sommige prenten stimuleren heel erg de nieuwsgierigheid. De kleuren van het boek sluiten ook aan hij het verhaal. Het verhaal speelt zich veel af in een donkere ruimte en dit is hier ook van toepassing. Er zijn geen speciale effecten in het boek.

In dit boek zijn er meerdere personages namelijk opa en zijn 7 kleinkinderen. Oma speelt enkel in het begin van het verhaal mee en op het einde. Ik vind wel dat de karakters bij sommige zijn uitgewerkt. Zo merk je dit goed op het einde als ze allemaal bang zijn en bij opa komen liggen. Dit verhaal sluit ook wel aan bij de leefwereld van de kleuters omdat oudere kleuters ook al meer verstoppertje spelen. In dit boek komen er ook gevoelens aanbod, het meeste komt dit naar boven over het einde wanneer ze allemaal bang zijn. De spanning in dit boek vind ik heel goed, er zit een goede opbouw in. Ook de stukjes humor in het boek zijn zeer goed geplaatst. Ook het einde is toch wel een beetje verrassend.

Er worden niet zo heel veel nieuwe woorden aangebracht vind ik. Er is geen rijm of geen herhaling aanwezig in het verhaal. Wat is wel heel leuk vind aan het verhaal is dat er veel dialogen zijn. Deze dialogen komen ook echt goed over. De taal die men hier gebruikt is ook redelijk alledaags.

Ik vind dit een super leuk boek. De illustraties zijn heel leuk en hier en daar ook gedetailleerd. Er zit een goede opbouw, spanning en humor in het verhaal. Wat ook erg leuk is, is dat ze met dialogen werken. Zo komt het verhaal ook goed over. De gevoelens die bij die boek worden opgeroepen, komen ook goed tot hun recht. Er konden misschien wel nog meer nieuwe woorden aanbod komen. Voor de rest was het een zeer aangenaam boek om het te lezen.

Kwantitatieve beoordeling: ik geef dit boek 9 / 10   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten