donderdag 13 juni 2013

Schaduwen in de nacht




Korte omschrijving van de inhoud:                                                                                                                                      

Nellie en Cezar gaan samen met hun drie andere vrienden kamperen in de tuin. Ze hebben er heel veel zin in. Maar als het donker is, horen ze allerlei vreemde geluiden. Ze zijn toch wel wat bang aan het worden. Gelukkig heeft Nellie een goed idee. Ze besluiten om gewoon binnen te slapen.

Kwalitatieve beoordeling:

1. VORM

Het boek bestaat uit een harde kaft. Er zijn geen speciale effecten aanwezig in het boek. De tekst sluit heel goed aan bij de prenten. De prenten zijn zeer sfeer scheppend. Als je naar de prent kijkt , dan beleef je het boek ook echt. Alles word op ooghoogte voorgesteld.  De prenten zijn zeer gedetailleerd.

2. INHOUD

Hier zijn er vijf hoofdpersonages in het boek. De karakters zijn niet uitgewerkt. Ondertussen zijn Nellie en zijn vrienden toch wel al herkenbare figuren geworden door de televisie. Het verhaal sluit niet aan bij de leefwereld van alle kleuters. Er zullen wel al een aantal kleuters zijn die eens gaan kamperen hebben , maar anderen hebben dit nog nooit gedaan. Er komen zeker herkenbare gevoelens voor in het boek zoals bang zijn. Het verhaal roept zeker spanning op, want er is op een gegeven een raar geluid, maar ze weten niet vanwaar het geluid komt en wat het is. Er is een heel duidelijke opbouw van de het verhaal.

3. TAAL

De taal is zeker aangepast aan de doelgroep. Er is een zeer goed evenwicht tussen begrijpelijke en verrijkende taal. Er worden een heel aantal nieuwe woorden gezegd. De nieuwe woorden kan je vaak zien op de prenten. Over het gehele boek komen er dialogen voor tussen de 5 vrienden.
4. VERWERKINGSMOGELIJKHEDEN:

In de klas kan je zelf een tent plaatsen. Als de tent er staat, kan je er met de hele klas erin kruipen. Daarin kan je dit verhaal voorlezen. Zo beleven de kleuters echt het kampeergevoel.

Kwantitatieve beoordeling: ik geef dit boek 9  / 10                                                                  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten