zondag 16 juni 2013

Later word ik ballerina

Korte omschrijving van de inhoud:                                                                                                                                        

 De ballerina heeft een droom, ze wil ballerina worden. Net zoals de ballerina wil ze in een tutu dansen, met haarlinten en een glinsterende tiara in haar haar.  Ze wil net zoals een echte ballerina op de tippen van haar tenen kunnen dansen. Met satijnen balletschoenen waar mooie linten aan hangen. Ze hoopt dat ze tijdens de balletlessen veel nieuwe vriendinnen leert kennen en samen hun muziek kiezen. En de danspasjes te bedenken in de grote spiegel. Zo kan ze op het podium dansen waar de hele wereld haar kan zien dansen.


Kwalitatieve beoordeling:



1. VORM
Het boek is uit zeer hard en stevig karton gemaakt, het zal dus niet meteen kapot gaan. Doordat er blinkende letters op het boek staan en je de rok van de ballerina kan aanraken wekt het bij de kleuters wel nieuwsgierigheid op. Het is een aanraakboek, dit is dus een speciaal effect. De prenten verduidelijken de tekst waardoor het voor de kleuter     duidelijk wordt. De prenten wijzen naar de blinkende en roze cultuur van het ballet aan. Zeer verrassend zijn de prenten niet omdat de tekst alles verklapt, en er geen verhaallijn in het boek zit. De prenten stimuleren de fantasie van alle kleuters op.Ze kunnen zich inleven doordat het realistisch weergegeven word . Het is geen originele tekenstijl, maar de contouren rond de tekeningen zijn wel duidelijk door het kleurcontrast.      De kleuren sluiten zeker aan bij het boek de typische kleuren uit het ballet worden weergegeven. Alle tekeningen worden op ooghoogte weergegeven en zijn niet erg gedetailleerd, het is een klein boekje dus de prenten zijn niet erg groot om in een klas te kunnen voorlezen, het past beter in de boekenhoek. De prenten zijn niet om kadert en de tekst staat op de prent.           

2. INHOUD
  • In het boek wordt er vooral in een ik-vorm gepraat en er is ook geen andere persoon die in het boek voorkomt. Het hoofdpersonage heeft geen specifiek karakter, het boek is als informatief boek bedoeld en niet als voorleesboek. Het zijn onbekende figuren in het boek. Er wordt geen gebruik gemaakt van zwart-wit tegenstellingen. Het verhaal sluit aan bij de leefwereld van de kleuters want er zijn kleuters die dansen in een dansschool of alleen thuis. Voor heel wat kleuters speelt het verhaal zich af in een nieuwe omgeving, want ze hebben  meestal nog niet op een podium gestaan. Het boek bevat niet voldoende diepgang. Het enige herkenbare gevoel dat er in zit is dat men een droom heeft en die wil bereiken.
De reactie zullen er zeker komen na het voelen van aanraak plaatsen. In het boek staan er ballet bewegingen, die kunnen ze na doen, ook door de verschillende stoffen kunnen ze geprikkeld worden om iets mee te doen. Het is geen spannend boek, zonder verrassend einde of verrassende wending. Het boek is niet echt humoristisch voor de kleuters. Het boek is zeker horizon verrijken doordat er veel bijgeleerd wordt over ballet. Dit is een zeer cliché boek. Dit boek wekt niet veel fantasie op, maar er is wel een zeer duidelijke opbouw in het boek. Het is een zeer duidelijk en kort verhaal. Dit is wel een zeer idealiserend boek.

3. TAAL
  • Het taalgebruik is zeker aangepast aan het niveau van de kleuter. In het boek zit er een goed evenwicht tussen begrijpelijke en verrijkende taal, waar nieuwe woorden zeker door begrepen wordt, dit wordt nog meer verduidelijkt door de aanraak prenten. Er zijn geen beeldende termen of klankrijke woorden voor, hij maakt ook geen gebruik van rijm of herhaling. De zinsbouw is eenvoudig en afwisselend. Er zitten geen dialogen in het boek. Het taalgebruik is alledaags en literair.


4. VERWERKINGSMOGELIJKHEDEN:
  • Je kan alle voorwerpen in het boek tin een doos stoppen. Zo kunnen we achteraf kijken of de kleuters de woorden begrepen hebben. En het in het echt kunnen waarnemen.

Kwantitatieve beoordeling: ik geef dit boek 6 / 10                                                                    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten