woensdag 12 juni 2013

Daar komen de bouwers!

Info:

Auteur:Susan Stegall
Illustrator:Susan Stegall
Uitgeverij:de Vries- Brouwers
Uigeversjaar: 2012

Korte omschrijving van de inhoud:

Het boek legt stap voor stap uit hoe een huis wordt gebouwd. Er wordt veel materiaal getoond via de prenten. De kleuters kunnen veel uit dit boek leren. Het is een boek dat je moeilijk kan voorlezen, omdat er weinig tekst in voorkomt. Het boek kan je gebruiken in thema bouwen, maar ook in een thema waar samenwerken in voorkomt. In dit boek zie je dat ze samen werken om een huis te bekomen. Het is een heel leerrijk en fascinerend boek. 

Kwalitatieve beoordeling:

Vorm:
 
De kaft is stevig genoeg, maar de bladeren kunnen gemakkelijk scheuren. Als je de kaft bekijkt wil je hem meteen openen. Op de kaft staat een graafmachine. Zo kan je al nadenken over wat het zou gaan, maar door naar de kaft te kijken weet je nog niet alles. Je bent nieuwsgierig naar wat erin staat. Als je naar de prenten kijkt hoef je er eigenlijk geen tekst aan te voegen. De prenten zijn zo groot en duidelijk dat de kleuters onmiddellijk erop kunnen reageren. De prenten maken kleuters nieuwsgierig, omdat er veel materiaal op staat dat ze nog niet kennen. De illustrator heeft er voor gezorgd dat alles zo echt lijkt en je merkt ook dat er nagedacht is over de verschillende stappen en materialen. De prenten zijn gedetailleerd. Zelfs het gras en de aarde is gedetailleerd. Het gras en de struiken zijn precies stoffig getekend. Het aarde is dan precies weergegeven als een soort parket. De prenten lopen door de pagina’s heen. Het lijkt er wat op dat de tekst er opgeplakt staat. Wat ik leuk vindt, is dat de tekst er niet altijd recht op staat, maar ook eens gebogen rond prent heen.
 
Inhoud:
 
Het leukst aan dit boek is dat er geen hoofdpersonages zijn. Het zijn allemaal bouwers die hun beroep uitvoeren. Elk personage is niet echt uitgewerkt, maar je ziet wel welk beroep die bouwer uitvoert. Sommige kleuters zullen dit herkennen, omdat de papa een bouwer is of van op tv. Anderen hebben al eens een werf gezien. Nog andere weten er niets van. Zo kan je de kleuters zelf laten praten met elkaar om zo nieuwe ervaringen op te nemen. Doordat elke stap uitgelegd wordt, is dit een opbouwend boek. Je begint met het begin en eindigt met het resultaat. Als het boek wordt voorgelezen dan kan je wel reacties verwachten, maar je kan er ook creatieve dingen uithalen. Er zit geen specifieke spanning of gevoelens erin, maar het boek werkt vooral fascinerend naar de kleuters toe. Het verhaal is wel kort als je het wilt voorlezen. Het is een boek dat je kan gebruiken bij een waarneming waar de kleuters het boek kunnen onderzoeken en verkennen hoe alles nu in zijn werk gaat.
 
Taal:
 
Op elke pagina die je omdraait staat een woord in het vet en in het groot erop . Dit woord is een nieuw woord voor de kleuters. Die woorden kan je ook duidelijk zien op de prenten die erbij staan. Leuk aan het boek is de afwisseling tussen herhaling en rijm. Het nieuwe woord wordt telkens 2 maal na elkaar gezegd. Vervolgens komt er een rijm waar info in staat over wat je kan zien op de prent. Er zitten geen dialogen in, maar ik vindt het persoonlijk een boek die creatief is uitgewerkt.
 
Verwerkingsmogelijkheden:
 
Je kan de kleuters het boek zelf laten vertellen aan de hand van de prenten. Je kan de kleuters het boek laten naspelen met echte materialen. Zo kan je dit boek tijdens een waarneming gebruiken voor het echte materiaal te leren kennen. Als ze het echt materiaal kennen, dan kan je een hoek verrijken met deze materialen. Je kan ze in het thema bouwen zelf stap voor stap laten werken om uiteindelijk een huis te bekomen.
kwantitatieve beoordeling:
 
Ik geef het boek een 7/10.

foto van het boek:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten