donderdag 13 juni 2013

Sint met Fien en Milo

Titel: Sint met Fien en Milo                
Auteur: Pauline Oud
Uitgeverij: Clavis       
Illustrator: Pauline Oud

Jaar: 2011

Korte omschrijving van de inhoud:                                                                                                                                       

Sint met Fien en Milo gaat over twee vriendjes die zich voorbereiden op de komst van de Sint. Ze willen ervoor zorgen dat alles in orde staat voor wanneer de Sint langskomt. Maar daarvoor moeten ze hun schoentje zetten, een tekening instoppen en nog iets lekkers voor het paard erbij leggen. Alles gaat goed, maar plots verdwijnt de wortel uit Milo zijn schoen. Maar geen paniek, ze hebben nog heel veel andere wortels.

Kwalitatieve beoordeling:


Dit boek heeft geen harde kaft en is dus niet zo stevig. Als je de kaft ziet, weet je misschien al dat het over de Sint gaat, maar omdat er pakjes op de kaft staan wekt dit wel een soort van nieuwsgierigheid bij de kleuters. De prenten zijn wel heel mooi geïllustreerd en sluiten goed aan bij de tekst in het boek. De prenten zijn niet omkadert en daardoor loopt de tekst erdoor. De illustrator heeft wel een eigen stijl.


De inhoud is zeker geschikt voor de jongste kleuters. Het is heel leuk dat de twee personages zich voorbereiden op de komst van de Sint. Ze worden ook elke keer voor bepaalde keuzes gesteld in het boek. Welke hoed ze gaan kiezen, waarmee dat ze een tekening gaan maken, welke schoen ze gaan kiezen. Hiermee kan je superveel interactie uitlokken bij de kleuters en zo kan je er ook een beetje humor in steken. Het is ook leuk om te zien dat Fien en Milo allebei altijd iets anders kiezen. Ze kiezen nooit hetzelfde en zo laten ze ook zien aan de kleuters dat je een tekening bijvoorbeeld op verschillende manieren kan maken. Er is wel ook even grote spanning wanneer ze zien dat de wortel van Milo verdwenen is, maar uiteindelijk komt alles goed en wachten ze op de Sint zijn komst.


De taal is hier zeker aangepast aan de leeftijd van de kleuters, je merkt ook wel dat ze veel verkleinwoorden gebruiken: schoentje, cadeautje, laarsje. Er komen geen moeilijke woorden voor in het verhaal. Wel is het soms een beetje vervelend dat ze altijd tussen bepaalde dingen moeten kiezen, het is voordelig dat je zo veel interactie kan uitlokken maar ik denk wel dat je door de vele herhaling soms de kleuters gaat verliezen in het verhaal. In het verhaal maakt men ook goed gebruik van dialogen tussen Fien en Milo.


Bij dit verhaal heb ik eigenlijk gemengde gevoelens. Het is zeer leuk dat je veel interactie kan uitlokken met dit boek maar langst de andere kant vind ik het vervelend dat er zoveel herhaling in voorkomt.

Kwantitatieve beoordeling: ik geef dit boek 7/ 10      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten