donderdag 13 juni 2013

'Ik ben niet bang!'

Auteur: Jonathan Allen
Illustraties: Jonathan Allen
Uitgeverij: Van Praag - Amsterdam
Jaar: 2007

Kuikenuil is een nog een uilenjong en gaat 's avonds in het bos wandelen met uilie, zijn knuffel. Hij dacht dat niemand hen lastig zou vallen... Maar hij komt alle soorten dieren tegen: een beer, een das, ... Iedereen denkt dat Kuikenuil bang is, maar hij beweert dat hij dat helemaal niet is; 'Ik ben niet bang!' blijft hij dapper herhalen, ook al schrikt hij telkens weer. Plots komt hij zijn vader tegen, en die neemt hem mee naar huis. Hij leest zijn lievelingsboek voor en vertrouwt Kuikenuil toe dat bang zijn in het donker eigenlijk wel cool is...

Het boek is gemaakt van stevig materiaal. De kaft wekt niet echt nieuwsgierigheid, het is een vrij simpele kaft. Er is wel mooi gebruik gemaakt van kleur. De prenten sluiten goed aan bij de tekst, je ziet duidelijk hoe Kuikeluil zicht voelt en eronder staat het nog eens in woorden beschreven. De prenten zijn wel niet echt verrassend, net als de kaft redelijk gewoon. Van een echte eigen stijl zou ik dus ook niet spreken. De prenten zijn verder voldoende groot maar niet omkaderd. De tekst loopt er wel niet door.

Er is maar 1 groot hoofdpersonage, Kuikenuil. Zijn karakter is enkel uitgewerkt in het licht van het niet willen toegeven dat hij bang is maar het eigenlijk wel zijn. Dit is voor de kinderen welk herkenbaar en daar kunnen ze zich mee identificeren. Er is in het verhaal niet veel diepgang, het blijft allemaal redelijk op de oppervlakte. Ik denk dat er meer mee gedaan kon worden. Het is allemaal een beetje cliché. De fantasie is bovendien helemaal geen meerwaarde.

De taal is simpel. De woordkeuze is dus aangepast aan de doelgroep. Veel nieuwe woorden worden er niet aangebracht, misschien dat enkele diersoorten nieuw zijn dat hangt af van klas tot klas. Er komen dialogen in voor en deze komen echt over. Er is een alledaags taalgebruik.

Het is een simpel verhaaltje over bang zijn in het donker en dit niet willen toegeven.
Het is niet het beste boek dat ik ooit las, maar ook het slechtste niet.
Ik geef dit boek 6/10.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten