donderdag 13 juni 2013

Joppie verkleedt zich

Titel: Joppie verkleedt zich               
Auteur: Annemarie van der Heijden
Uitgeverij: Clavis       
Illustrator: Annemarie van der Heijden

Jaar: 2010

Korte omschrijving van de inhoud:                                                                                                                                       

Het boek gaat over Joppie die zich heel graag verkleed. Hij heeft ook een eigen verkleedkist waarin allemaal outfits zitten die hij kan aandoen. Zo is bij iedere keer iemand anders, een brandweerman, een spook,… Maar het liefste van al verkleedt Joppie zich in een piraat. Hij heeft ook een speelkameraadje namelijk zijn hondje ‘Woefwoef’.

Kwalitatieve beoordeling:


De kaft van het boek is niet stevig, de kaft prikkelt wel de fantasie! De prenten zijn zeer mooi geïllustreerd en de tekst loopt door de prenten maar dit is zeker niet storend. De prenten sluiten ook heel mooi aan bij de tekst en geven soms een verduidelijkte weergave. Elke keer dat je het blad omdraait is het eigenlijk een verrassing waarin Joppie zich nu gaat verkleden.


In dit verhaal is er maar 1 hoofdpersonage, namelijk Joppie. Zijn hond is ook wel altijd bij hem maar heeft niet echt een inbreng in het verhaal. Ik vind dat het boek heel goed aansluit bij de leefwereld van de kleuters. Kleuters verkleden zich ook heel graag. Zo kunnen ze misschien ook nog inspiratie opdoen. Het boek zet ook wel aan tot reageren. Ik vind ook wel dat er iedere keer spanning wordt opgebouwd door de nieuwsgierigheid naar de volgende outfit. Er zit ook wel humor verwerkt in dit boek. Ik vind het verhaal zeker niet te kort of te lang, het is net goed.


Ik vind de taal dat in dit boek gebruikt wordt, heel leuk. Het is makkelijke taal met hier en daar wat moeilijke woorden. Wat is ook heel leuk vind aan het boek, is dat het met klankrijke woorden werkt. Dit is heel leuk om toe te passen in de kleuterklas. In dit boek wordt er ook geen gebruik gemaakt van herhaling en rijm. Een beetje jammer is wel dat er geen dialogen gebruikt worden.


Ik vind dit een heel tof boek, de prenten zijn heel mooi. De kaft wekt veel nieuwsgierigheid op en dat is heel leuk! De klankrijke woorden vind ik ook super, ik vind dat dit altijd een meerwaarde is voor een boek! Het leuke aan dit boek is ook dat het heel goed aanleunt tegen de leefwereld van de kleuters, ze zullen dit boek zeker en vast leuk vinden! Maar moesten ze gewerkt hebben met dialogen, ging het ook wel leuk geweest zijn!

Kwantitatieve beoordeling: ik geef dit boek 9 / 10                                                                   


Geen opmerkingen:

Een reactie posten