maandag 3 juni 2013

Samen kunnen we alles


Samen kunnen we alles

Auteur:                        Ingrid & Dieter Schubert

Illustrator:                    Dieter Schubert

Uitgeverij:                   Lemniscaat

Jaar                            2006

Doelgroep:                  oudste kleuters

 

Vorm

Het boek heeft een stevige voorkaft met daarop de personages uit het boek: Beer, Egel en Bever. Het boek trekt de aandacht en maakt je nieuwsgierig. Je bent benieuwd hoe het verhaal gaat. Er worden verschillende kleuren gebruikt, maar geen opvallende.
De illustraties lopen door over twee bladzijden. De tekst staat steeds op een vrije plaats op het blad. De illustraties komen overeen met de tekst op die bladzijde.

 

Inhoud

Bever is een huis aan het bouwen, maar plots valt hij van het huis. Egel en Beer komen meteen helpen. Ze brengen hem naar het huis van Beer. Egel en Beer hebben een idee. Ze gaan het huis van Bever herstellen. Ze breken heel het huis af, tekenen een bouwplan en verzamelen materiaal. Ze bouwen een nieuw huis voor Bever. Als het huis helemaal klaar is,  beginnen ze het te versieren. Daarna gaan ze Bever halen. Samen wandelen ze naar het nieuwe huis. Bever vindt zijn huis heel mooi.

In het boek zijn er drie personages: Beer, Bever en Egel. De kinderen kunnen situaties uit het boek herkennen, zoals Bever die valt. Het gevoel dat Bever heeft als hij het nieuwe huis ziet, is ook herkenbaar voor de kinderen.
Het verhaal is niet te lang en niet te kort. Het verhaal is lang genoeg. Het verhaal heeft een goed einde.

 

Taal

Er worden in het boek veel dialogen gebruikt. Je kan de gesprekken tussen Egel, Beer en Bever volgen. Er worden geen moeilijk woorden in het boek gebruikt. De auteur heeft de woordkeuze goed aangepast aan de doelgroep. De hoeveelheid tekst op een bladzijde is goed.

 

Je kan dit verhaal gebruiken als je het hebt over een van de dieren, maar ook als je het hebt over ‘Vriendschap’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten