maandag 3 juni 2013

Een vreemde vogel


Een vreemde vogel


Auteur:                        Fiona Rempt

Illustrator:                    Noëlle Smit

Uitgeverij:                   Van Goor

Jaar                            2012

Doelgroep:                  jongste kleuters
 

Dit is een boek uit de reeks Supervrienden

 

Vorm

Het boek heeft een stevige kaft met daarop alle figuren die in het boek voorkomen. Het boek trekt de aandacht en wekt nieuwsgierigheid op. Je wil weleens het boek inkijken.
De dieren hebben verschillende kleuren. In het boek gebruikt men ook allerlei kleuren.
Het is een klein, vierkantig boek. De illustraties lopen door over twee bladzijden. De tekst staat aan de boven- of onderkant van het blad. De tekst komt overeen met de illustraties.
Het zijn duidelijke tekeningen die in het boek staan.

 

Inhoud

Mier heeft honderd bessen op een toren gelegd voor als het koud wordt. Plots neemt de papegaai enkele bessen van de mier en eet ze op. De vrienden gaan naar de papegaai. Eend zegt dat papegaai heeft gestolen, want je mag niets van anderen nemen. Mier is heel boos op papegaai. De andere vrienden komen naar papegaai kijken. Ze vinden hem een rare vogel. Papegaai vliegt weg. Slak en Eend vinden dat ze niet lief tegen Papegaai waren. Ze willen dat ze hem een eerlijke kans geven. Plots komt Papegaai terug. Hij vliegt naar Mier. Hij heeft aardbeien en bessen mee voor Mier. Papegaai wil terug vertrekken, maar Mier houdt hem tegen. Papegaai vertelt dat hij een huis moet gaan zoeken voor de winter. De vrienden helpen Papegaai bij het bouwen van een huis.

In het boek zijn er verschillende personages. Papegaai is de hoofdpersonage van het verhaal. De karakters van de personages kunnen herkenbaar zijn. Slak en Eend willen Papegaai een eerlijke kans geven, terwijl de andere vrienden hem een rare vogel vinden en hem niet willen kennen. Sommige gevoelens kunnen ook herkenbaar zijn, zoals het boos zijn van Mier als Papegaai bessen had genomen. Het is een kort verhaal, maar het is dan ook voor de jongste kleuters. Dus het verhaal is lang genoeg. Het is een verhaal met een mooi en goed einde. Op het einde is Papegaai één van de vrienden geworden.

 

Taal

Er worden in het boek dialogen gebruikt. Je kan de gesprekken tussen de dieren goed volgen. De woordkeuze is heel goed. Er worden geen moeilijke woorden gebruikt. De kleuters begrijpen alle woorden. Soms staat er op een bladzijde toch wel veel tekst. Als je het volledige boek bekijkt, dan valt de hoeveelheid tekst mee.

 

Je kan dit verhaal gebruiken als je het wilt hebben over vriendschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten