maandag 3 juni 2013

Een huis in het bos


Een huis in het bos


Auteur:                        Inga Moore

Illustrator:                    Inga Moore

Uitgeverij:                   Christofoor

Jaar                            2011

Doelgroep:                  oudste kleuters

 

Vorm

Het boek heeft een stevige kaft met daarop Mo de Eland, de biggetjes, Beer en de bevers. Dit zijn alle figuren die voorkomen in het boek.

Het boek valt minder op, maar het wekt wel wat nieuwsgierigheid op.

In het boek worden geen opvallende kleuren gebruikt. De illustraties zijn voldoende groot. Er zijn tekeningen die de grootte hebben van twee bladzijden. De tekst staat steeds op een vrije plaats van het blad. De tekst en de illustraties sluiten aan bij elkaar. De illustrator tekent sommige tekeningen heel gedetailleerd.

 

Inhoud

Het boek gaat over Mo de Eland en Beer die de huizen van de biggetjes kapot maakten. Ze wisten niet hoe ze dit  gingen oplossen. Mo krijgt plots het idee om een huis te bouwen voor hen alle vier, maar zij kunnen niet zo’n groot huis bouwen. Daarom belt Mo de bevers om te vragen of ze hen willen helpen. De bevers willen helpen als ze daarna boterhammen krijgen met pindakaas. Mo de Eland, Beer en de biggetjes vinden dat een goed idee. Na een tijd is het huis klaar en daarvoor krijgen de bevers boterhammen met pindakaas van Beer, Mo en de biggetjes.

In het boek zijn er vier hoofdpersonages: Beer, Mo de Eland en de twee biggetjes. Sommige situaties kunnen herkenbaar zijn bij de kleuters. Het kan eens gebeuren dat je per ongeluk iets kapot maakt, zoals Beer  en Mo. Je weet hoe de biggetjes zich voelen als Beer en Mo hun huis kapot maken. Het verhaal is juist lang genoeg. Als de biggetjes, Mo en Beer in hun nieuwe huis gaan slapen, is het verhaal ten einde.
Het is een verhaal met een goed einde.

 

Taal

Er worden in het boek bijna geen dialogen gebruikt. Je kan het verhaal zonder problemen volgen zonder dialogen. De taal is goed voor de kleuters. Er wordtt een goede woordkeuze gebruikt. De kinderen begrijpen alle woorden van het boek.
 
Dit boek kan je gebruiken bij het belangstellingscentrum ‘Bouwen’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten