donderdag 13 juni 2013

Rikki is jarig


Mijn laatste boek is één van Rikki. Het is het boek: Rikki is jarig. Het boek is geschreven door Guido Van Genechten. In het boek staat de verjaardag centraal! Er is een feestje voor de verjaardag van Rikki en er gebeuren allerlei dingen op zijn feestje. Het boek gaat verder op de leefwereld van verjaardagsfeestjes. In het boek wordt alles uitgelegd wat er gebeurt.

Ik nam het boek en ik deed het open. Wat was mijn eerste indruk? Ik vind de prenten nogal druk. Er staat zeer veel op de pagina’s getekend/ geschilderd. Maar eenmaal je eraan gewoon bent dan valt het al bij al nog mee. Er wordt veel gebruik gemaakt van het kleur bruin/ beige. Maar ook van vleeskleur of huidskleur.
De konijnen zijn met een speciale techniek getekend. Ze zijn allemaal in vierkantjes. En dan zijn ze ingekleurd. Maar je ziet de vierkantjes wel nog.
Omdat het een feestje is wordt er gebruik gemaakt van slingers. Die komen zeer veel terug in het boek. Ze hebben felle kleuren, maar overheersen zeker en vast niet. Er worden enkele toffe accenten gebruikt zoals bij de borden of op de gordijnen. Het komt altijd terug.
Er staat vrij veel tekst in het boek. Het is een normaal lettertype. De tekst staat overal verspreid in het boek. De tekst staat soms eens bovenaan of onderaan, overal een beetje rond.

Er wordt in het boek alledaagse taal gebruikt. Het is een boek dat niet echt zorgt voor taalverrijking. Het is een boek die je altijd kan gebruiken. Maar je kan wel de kinderen zaken laten benoemen die ze zien, zo wordt er aandacht besteed aan hun taal. Er worden wel geen nieuwe woorden aangeboden of het zal dan toch niet met opzet zijn. Er worden geen moeilijke woorden gebruikt. Enkel de namen kunnen voor een probleem zorgen voor de kinderen.

Je kan dit boek gebruiken als er iemand jarig is. Niet altijd natuurlijk, anders zal je de aandacht van de kindjes niet meer hebben. Of je kan het thema Rikki uitvoeren. Rikki heeft voldoende boeken om er een volledige week rond te werken. Met elke dag een ander boek.
Score: 8/10

Geen opmerkingen:

Een reactie posten