woensdag 24 april 2013

Zaza speelt doktertje





Titel: Zaza speelt doktertje
Auteur & Illustrator: Mylo Freeman
Uitgeverij: Clavis
Jaar: 2010
 
Zaza is een meisje verschillende avonturen beleefd. In dit boek speelt ze doktertje met haar knuffels, ze onderzoekt hen. Op iedere pagina heeft 1 van haar 5 knuffels een ander 'probleem'. Ze onderzoekt hen op koorts, keelpijn, ... Mo, een van haar knuffels, heeft een schram. Zaza geeft hem dus een pleister. Maar daar zijn alle andere knuffels natuurlijk jaloers op, zij willen ook een pleister. Als alle knuffels een pleister hebben willen ze nog maar één iets om zich weer helemaal goed te vullen, een dikke kus van Zaza!
 
Dit boek heeft een duidelijk kaft in dezelfde stijl van de prenten in het boek. Ze zijn allemaal een pagina groot en hebben felle kleuren. Dit spreekt aan voor de jongste kleuters, voor wie dit boek bestemd is. De prenten zijn duidelijk omkaderd en hebben niet heel veel details wat ze erg duidelijk en begrijpbaar maakt.
De prenten zijn niet echt origineel of vernieuwend, maar spreken wel aan. Ze zullen reacties uitlokken omdat kinderen de situatie die op de prent voorkomt herkennen van een eerder doktersbezoek of omdat ze die situatie zelf al speelden met hun knuffels of met vriendjes.
 
De inhoud van het boek is simpel en duidelijk. Er is maar 1 hoofdpersonage, Zaza, en haar knuffels spelen de bijrollen. Zaza is voor de kleuters erg herkenbaar omdat het een kleine meisje is die dingen doet dat zij ook doen, hier doktertje spelen met haar knuffels en hen onderzoeken. Het is een verhaal die de kleuters zal aanzetten zelf in de poppenhoek doktertje te spelen en de poppen of elkaar te onderzoeken op problemen. Er kan in dit boek dus heel duidelijk gewerkt worden rond het thema 'ziek zijn' of 'naar de dokter'. 
 
De taal in het boek is simpel, zoals verwacht wordt in een boekje voor het eerste kleuter. Het sluit heel goed aan bij de prenten en verduidelijkt de prenten verder. De zinsbouw is zeer simpel en komt steeds terug. Er is veel herhaling omdat er steeds gesproken wordt over een andere 'ziekte' die een knuffel heeft en dit steeds op dezelfde manier.
 
Ik geef dit boek 7/10.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten