donderdag 2 mei 2013

Rikki durft


Auteur:  Guido Van Genechten

Illustrator: Guido Van Genechten

Uitgever: Clavis

Jaar: 2006

doelgroep: jongste kleuters

 
Inhoud:
Het hoofdpersonage van dit boek is Rikki. Rikki is een konijntje en dus een herkenbaar personage voor de kleuters. Het verhaal dat gebracht wordt, roept een zeker spanning op en er zit ook wat humor in verwerkt. Het is een verhaal dat zeker voor uiting van reacties zal zorgen bij de kleuters. Het sluit namelijk aan bij hun eigen leefwereld.

 
Korte inhoud:
Het is erg warm. Te warm om binnen te slapen. Daarom beslist Rikki om de nacht door te brengen in een tent. Samen met zijn papa bouwt hij een tent. ’s Nachts doet Rikki allerlei spelletjes met zijn zaklamp. Plots is zijn zaklamp leeg. Rikki is plots heel erg bang en loopt de tent uit. Gelukkig zijn mama en papa daar om hem op te vangen. Uiteindelijk slaapt Rikki samen met mama en papa toch nog gezellig in de tent.

 
Vorm:
De kaft is uit stevig karton gemaakt. De prent die op de kaft staat geeft al een duidelijk beeld van het verhaal. De tekeningen zijn eenvoudig en hebben vrolijke kleurtjes. De kleuren zijn wel eerder zacht. De tekst staat telkens op een andere plaats in het boek. Soms staat de prent ook verspreidt over de 2 pagina’s.

 
Taal en stijl.:
De taal is eerder eenvoudig. De woordenschat is minder uitgebreid. De woorden die gebruikt worden zijn vooral woorden uit de nabije omgeving van de kleuters. Woorden die eventueel toch wat moeilijk zijn zoals zaklamp worden door de tekeningen in het boek ondersteund. De zinnen in het boek zijn ook relatief kort. De woordkeuze is dus zeker aangepast aan de doelgroep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten