dinsdag 9 april 2013

Mijn duiveltje


Titel: Mijn duiveltje              
Auteur: Thierry Robberecht
Illustrator: Philippe Goosens
Uitgeverij: Clavis Uitgeverij Hasselt                         
Jaar: 2011

Het boek ‘Mijn duiveltje’ gaat over een feetje dat op de feeënschool zit en altijd braaf is. Ze doet nooit iets wat niet mag en doet altijd wat van haar verwacht wordt. Maar op een dag doet Sabrina heel vervelend tegen haar en dan komt er plots een duiveltje naar boven bij het feetje. Ze haalt verschillende streken uit, maar steekt het op haar duiveltje…


Vormelijk valt de mooie, roze en stevige kaft meteen op. De titel staat in de linker bovenhoek van de kaft en het feetje staat centraal. De kaft wekt meteen nieuwsgierigheid op. Er staat een feetje op de kaft, maar wat heeft zij dan te maken met het duiveltje in de titel?
De illustraties zijn sfeerscheppend. De prenten vertellen net iets meer dan de tekst, waardoor het zeker een meerwaarde is voor het verhaal. Sommige prenten zijn grappig, doordat er letterlijk wordt weergegeven wat er geschreven staat. Bij de prenten zijn er niet overdreven veel details aangebracht, het zijn eenvoudige maar goede prenten. Het zijn eerder sprookjesachtige prenten. Ze scheppen een sprookjesachtige sfeer, wat past bij de tekst. Omkadering van de prenten is niet echt op te merken. Je ziet wel de contouren, maar de prentenzijn niet omringd met een duidelijke lijn, ze zijn eerder onopvallend aanwezig.

Wat het inhoudelijk aspect betreft, is de thematiek wel herkenbaar voor de kleuters. De meeste kleuters weten langs de ene kant wel dat ze braaf moeten zijn, maar langs de andere kant hangen ze ook graag eens de duivel uit. Het karakter van het hoofdpersonage is mooi en duidelijk uitgewerkt. Er is een duidelijk kader waarin het verhaal zich afspeelt, namelijk op de feeënschool. De dialogen die aan bod komen zijn ook duidelijk uitgewerkt. De bijhorende prenten maken alles duidelijker voor de kleuters vind ik. Het einde is ook verrassend. Langs de ene kant komt het feetje te weten dat ook de directricefee van de school een duiveltje heeft en zij dus niet de enige is die af en toe eens wat kattenkwaad wil uithalen, langs de andere kant zal ze terug haar best doen om braaf te zijn, maar mocht het toch eens mislopen zal ze de schuld op haar duiveltje steken.

De taal die gebruikt wordt in dit boek is aangepast aan de doelgroep. Het is een boek dat geschikt is voor kinderen vanaf vier jaar. Er is een evenwicht tussen begrijpelijke en verrijkende taal. De prenten maken ook veel duidelijk.
Kortom het boek Mijn duiveltje is een goed boek met een mooie boodschap: je moet leren om voor jezelf op te komen, maar op een gepaste manier.

Kwalitatieve beoordeling: ik geef dit boek een 7/10.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten