dinsdag 2 april 2013

Superbeesje is al onderweg


Auteur en illustrator: Guido Van Genechten
Uitgeverij: Clavis
Jaar: 2011



Superbeesje is een lieveheersbeestje, maar niet zomaar 1.
Hij is slim en kent een heleboel trucjes.
Zo redt hij alle dieren in nood.

Het boek 'Superbeesje is al onderweg' is in de vorm van een vierkant. Ik vind dit een handig formaat om in de handen te hebben. De kaft is opnieuw uit plooibaar materiaal omdat het tot de reeks van boektopper sfeerscheppend s behoort. Het is een boek voor de jongste kleuter. De illustraties zijn groot en duidelijk maar ook. De kleuren van de dieren, de natuur, ... kloppen perfect met de werkelijkheid.  De verhoudingen zijn correct (bv: het hondje die aan de rots hangt --> de rots lijkt heel groot tegenover de hond, wat ook zo is in de realiteit.). Guido Van Genechten's tekenstijl kan je heel duidelijk herkennen: op twee bladzijden zie je steeds één grote, kleurrijke prent. Elke prent is in  gemengde techniek (voornamelijk krijt, gouache en collage) gemaakt. De tekeningen stralen iets lieflijks en gemoedelijkst uit. De schrijver tekent altijd het belangrijkste en laat de rest weg. 

Superbeesje is de enige hoofdpersonage. Het is een heel lief dier want hij redt iedereen uit de nood. Voor kinderen zijn de dieren herkenbare figuren, behalve Superbeesje is een totaal ander dier dan ze normaal gewoon zijn. Superbeesje is als het ware een soort superheld bij de dieren. Het verhaal lokt veel reactie en spanning op. Het is herkenbaar bij kleuters omdat iedereen wel eens in de nood zit en wil gered worden. Helaas is er voor hen dan geen 'superheld' behalve de juffrouw, ouders, ... De kinderen worden niet verveeld tijdens het verhaal omdat het niet te lang is, maar ook niet te kort. Voor de jongste kleuters is dit zeker een aanrader.

De woordkeuze is aangepast aan het niveau van de jongste kleuters. Hier en daar komen wel moeilijke woorden in voor zoals: Grand Canyon, Saharawoestijn, Amazonewoud, Kaaimaneiland, olifantenzuignap, watertank, turboduwer, ... Deze woorden zullen toch om enige uitleg vragen bij de kleuters. In dit boek komt geen enkele dialoog in voor. Dit hoeft ook niet omdat de tekeningen meer zeggen dan woorden. 

Dit boek kan je gebruiken bij de thema's dieren, lente, lieveheersbeestjes, iedereen verschillend, in een godsdienstmomentje: elkaar helpen. Als je specifieke verwerkingsmogelijkheden wil over het boek zelf kan je een walnoot omtoveren in een lieveheersbeestje door middel van het te schilderen. Je kan ook stippen stempelen met een kurk, ... 

Ik geef dit boek 9,5/10


Geen opmerkingen:

Een reactie posten