dinsdag 9 april 2013

De wiebelbillenboogie

De wiebelbillenboogie

Auteur en illustrator: Guido Van Genechten
Uitgeverij: Clavis
Jaar: 2010


Dit boek heb ik leren kennen door een moni die het boek aan het voorlezen was op kamp. Ik vond het zeer indrukwekkend hoe de kinderen gefocust waren op het boek. De moni had er ook een CD bij en de kinderen bleven maar de ganse week door het liedje zingen.
Ik heb direct gaan vragen hoe het boek noemde en ben het dan ook zelf gaan halen. Ik vind het een heel aangenaam boek om te gebruiken bij kinderen!
Het verhaal gaat als volgt: als mama even weg moet zorgt papa voor ons. Dit is helemaal anders dan dat mama voor ons zorgt. Alles kan van papa, ze spelen indiaan en duiken in een bad vol schuim. Na het bad beginnen we te spelen in de badkamer...
Papa leert ons het wiebelbilleboogie lied aan en de kinderen vinden het fantastisch en ze dansen en zingen het allen samen. Maar plots komt mama thuis en het is natuurlijk een bende in huis. Maar ze kunnen het allemaal goed maken door eens te dansen en te zingen voor mama.
Het boek heeft een stevige kaft met 3 dansende olifanten op. De achtergrond van de prent wordt herhaald in het boek, het wekt nieuwsgierigheid op. De olifanten op de kaft zijn heel creatief en aantrekkelijk getekend. De titel bevind zich rechtsboven (is in het zwart op een blauw/witte achtergrond)en de prent is over de ganse grootte van de kaft. Ook op de achterzijde van de kaft bevind zich nog een kleine prent en staan er zwarte en blauwe letters op.
In het verhaal is er maar 1 hoofdpersonage en dit is de papa. de kinderen spelen ook een zeer grote rol in het boek. Het gaat erom dat de kinderen het fijn vinden als papa op hen past. De personages zijn olifanten en dit is een gekend dier voor de kinderen. Dit boek kan je zeker bij het thema vaderdag gebruiken en de kinderen gaan het ook vaak linken aan leuke momenten die ze al beleefd hebben met hun papa. Het is een heel creatief boek en dit ook omdat er een lied inkomt. Wanneer je het boek voorleest heb je ook de mogelijkheid om het lied aan te leren aan de kinderen en kan je dan ook samen met de kinderen dansen en zingen. Op het einde is er even spanning omdat mama thuiskomt en het huis vuil ligt. Maar het loopt allemaal goed af want ze zingen en dansen samen op het lied voor hun mama. Het verhaal is van lengte perfect, eerst ontdekken de olifanten andere dingen en nadien komt het nog allemaal inorde.
De tekst in het boek is heel beperkt op bepaalde bladzijden. Ook is het eenvoudige tekst er komen dus niet veel moeilijke woorden in. Er komen speciale woorden in zoals 'indianenbananen'. De tekst sluit telkens goed aan bij de prenten en er is weinig herhaling van tekst in het verhaal. Het meeste dat in het boek voorkomt van tekst is wel vanuit het dagelijks leven.
Het boek is voor jonge kleuters en past perfect bij vaderdag.
Ik vind dat dit boek wel een 8.5 op 10 verdiend van mij.
Het is zeker een aanrader!
Het boek kan je ook digitaal bekijken, zie hier een voorsmaakje:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten