dinsdag 9 april 2013


Titel: Dries draak en het onweer               
Auteur: Laurence Bourguignon
Illustrator: Vincent Hardy
Uitgeverij: Altiora Averbode en Mijade         
Jaar: 2006

Het boek ‘Dries draak en het onweer’ gaat over een jonge draak Dries die net als zijn papa ook vuur wil kunnen spuwen. Maar daarvoor moet hij eerst een bliksem inslikken. Er is echter één probleem: Dries is bang van de bliksem en van het onweer.


Vormelijk valt het op dat het een stevig boek is. Het boek heeft een harde kaft.  Op de kaft staat de titel van het boek in grote letters bovenaan. De prent op de kaft is een afbeelding van Dries draak en een bliksemschicht. Het valt meteen op dat Dries bang is van de bliksem. Het boek wekt nieuwsgierigheid op. De illustraties maken de tekst duidelijk. Er wordt afgebeeld wat er geschreven staat. Aan de hand van de prenten alleen kan je de hoofdlijn van het verhaal begrijpen. Er zijn geen tot weinig details aan de prenten toegevoegd. De prentenscheppen een sfeer die bij het boek passen. Een beetje een donkere, sombere sfeer omdat Dries draak bang is van het onweer. Wanneer hij een vuur kan spuwen, is het een klare tekening en je merkt aan de tekening dat het om een vrolijk en blij moment gaat. Ze prentenzelf zijn telkens omlijnd met een fijn zwart lijntje. De figuren zijn dus een voor een afgebakend. Wel is het zo dat de tekst en de prentendoor elkaar lopen. De prentenzijn niet getekend in hokjes maar nemen soms zelf twee pagina’s in beslag.

Inhoudelijk is de thematiek voor de kleuters herkenbaar. Het gaat om de volgende thema’s: draken, onweer, groot worden, durven, papa. De kleuters kunnen zichzelf identificeren met Dries draak en herkennen zeker en vast ook de papafiguur. Het karakter van Dries is tamelijk goed uitgewerkt, vooral de angstige kant van het jonge draakje. Het verhaal op zich sluit zeker aan bij de belevingswereld van de kleuters omdat zij ook in hun omgeving bang zijn van zaken en moeten durven om hun angsten te overwinnen. De herkenbare gevoelens die aan bod komen zijn angst, verdriet en blijdschap. De fantasie binnen het verhaal is ruimer dan alleen de verpakking. De boodschap vind ik duidelijk. Het verhaal heeft een goede opbouw. In het begin wordt het probleem duidelijk gesteld, namelijk dat Dries wil vuur spuwen, net zoals zijn papa. In het midden gaat hij op zoek naar de bliksem en krijgt hij hulp van anderen. En op het einde denkt hij dat hij bliksem ziet, maar eigenlijk is het vuurwerk. Deze slikt hij in en nu kan hij ook vuurspuwen. Het einde is verrassend omdat er eigenlijk sprake is van een klein misverstand, maar het probleem dat zich in het begin stelde is nu wel opgelost.

De taal die gebruikt wordt in het boek is aangepast aan de leeftijd van de kleuters. Er is een evenwicht te vinden tussen begrijpelijke en verrijkende taal. De nieuwe woorden worden ook verduidelijkt aan de hand van de tekeningen.
Ik vind dit boek geschikt vanaf de tweede kleuterklas.
Het boek heeft een mooie boodschap: als je iets wil bereiken moet je soms ook eens je angsten overwinnen en dan lukt het je wel!

Kwalitatieve beoordeling: ik geef dit boek een 8/10


Geen opmerkingen:

Een reactie posten