woensdag 10 april 2013

Ridder Rikki

Ridder Rikki
 
Auteur en illustrator: Guido Van Genechten
Uitgeverij: Clavis
Jaar: 2006
 
 
Rikki is een konijn dat graag aan een oude eik zit. Dit is dan ook zijn lievelingsplekje waar hij vaak ligt te dromen. Hij verzint er dat hij astronaut is of postbode,...
Maar vandaag is Rikki een ridder. Hij moet de gemene draken tegenhouden en vecht met zijn schild en zwaard. De draken worden opgesloten in zijn kelder, maar soms krijgt hij ook bezoek van Annibelle, voor haar maakt hij dan zoete wortelen. Maar Rikki moet ook werken hoor, want hij brengt geheime boodschappen rond. Ook heeft hij soms tijd om onderbaan even te rusten en doet dan zijn even zijn ogen toe. Maar plots hoort hij gegil. Ja hoor Rikki wordt wakker en gaat het kwaad bestrijden. Anni gilt omdat er een hond op haar springt. Rikki gaat Anni redden en samen spelen ze nog buiten.
 
Het boek heeft een stevige kaft en is rechthoekig in de lengte van format. De tekeningen zijn dan ook groot, ze zijn omringd door een kader op sommige bladzijden. Als de prent in een kader staat dan staat de tekst onderaan de pagina. Bij andere prenten die zich bevinden over 1 of 2 bladzijden staat de tekst op willekeurige plaatsen. De kleuren zijn wat afgewassen van de tekeningen en hebben ook vaak kotjes rond hen heen. Daarmee bedoel ik dat het soms lijkt alsof de kleur van de illustratie uitloopt. Het zijn vooral felle kleuren die in het boek voorkomen. Het is een bekende figuur voor de kinderen, ook bestaan er meer boeken over Rikki waardoor de kinderen het konijn misschien al kennen. Op de kaft zie je Rikki staan als ridder met een oranje (afgetrokken) achtergrond. Het boek trekt ook aan en je ziet ook dat ridder Rikki blij is. Je ziet dat de tekeningen een eigen stijl hebben.
 
Rikki is uiteraard de hoofdpersonage in dit boek. Rikki gaat dromen en beleefd vele momenten. Er komen ook gevoelens voor in het boek, zoals wanneer Anni bang is. Het boek zit zeer leuk in elkaar omdat het over een dagdroom gaat van Rikki. In het begin verteld Rikki ook dat hij over vele dingen droomt. Ook begint en eindigd het verhaal aan een oude eik, wat dus een herhaling is in het boek. Het kan realistisch opgevat worden, want je weet nooit dat er kinderen zulke dromen hebben. Maar de droom zelf is niet realistisch. Het wordt dan ook zo mooi uitgewerkt om aan te tonen dat dit een droom is en geen werkelijkheid. Dit maakt het boek ook zo aangenaam om te vertellen. Het verhaal is zeker iets dat voorkomt in de leefwereld van de kinderen. De kinderen gaan vaak ook zo ridder spelen in bepaalde thema's. Rikki is de held in het verhaal en dit is vooral duidelijk wanneer hij de draken verslaat en ook wanneer hij Anni redt van de hond. Het verhaal heeft een aangenaam en verrassend einde.
 
De tekst is zeker aangepast aan een oudere kleuter. Ook komen er nieuwe woorden in zoals een ros. Er wordt ook vaak uitgelegd wat ze met een ros bedoelen en zo leren de kinderen het woord kennen. Ook worden er vaak woorden gebruikt die niet vaak voorkomen in het dagelijks leven, zoals reuzensprongen. Het is ook leerrijk omdat ze het garnas overlopen van een ridder. Dus het boek is ook zeker informatief. De tekst is ook gelinkt aan de prenten. Alles wat in de tekst staat kan je teruvinden op de prenten. In het boek zit er een herhaling en dit telkens wanneer Rikki aan de oude eik ligt te dromen. Dit komt 3 keer voor in het verhaal maar is dan ook om duidelijk te maken dat het een droom is van Rikki. Er zitten af en toe dialogen in het verhaal, hier kan je dan verschillende stemmen op gaan gebruiken wat het verhaal aangenaam en verrassend maakt voor de kinderen.
 
Ik vind dit echt een goed boek, dit boek kan je ook in thema's gebruiken die je niet rap zou geven zoals dromen. Zelf ben ik een voorstander voor de boeken van Guido Van Genechten, ik vind dat hij aangename verhalen maakt om een kind te boeien.
Daarom geef ik dit boek een 8 op 10.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten