dinsdag 9 april 2013

Piep, het is Pasen!

Piep, het is Pasen!

Auteur en illustrator:  Liesbeth Slegers
Uitgeverij: Clavis
Jaar: 2005


Heel lang geleden was er een man en die heette Jezus. En als het Pasen is dan vieren wij feest omdat Jezus leeft. Ook is het dan lente en wordt het warmer en komen er blaadjes aan de bomen. Maar de dieren krijgen ook kleintjes, zo krijgt de kip ook kuikentjes. Heel ver weg woont de paashaas en die gaat ieder jaar eieren gaan halen bij de kip, de kip heeft toch genoeg eieren. De paashaas schildert de eieren en stopt ze samen met chocolade eieren in een tas. Dan gaat hij op pad om de eieren rond strooien. De dag nadien mogen de kinderen alle eieren zoeken en is het feest. Zo kan de paashaas na zijn werk terug in zijn huis gaan rusten.

Dit boek heeft een stevige kaft en is rechthoekig van formaat. op de kaft staat er een ei waar er een kuiken uitkomt. De achtergrond van de kaft is speciaal doordat deze geen effen kleur heeft. Het is een andere structuur, het ei en het kuiken is ook nog eens met een lichter kleur omringd. De prenten zijn zeer aantrekkelijk voor kinderen want deze beschikken over felle kleuren. Ook komt de textuur van kleur telkens terug, de speciale textuur trekt aan. De tekst bevind zich altijd op de linkerbladzijde in het boek en dit in een kader. Op de rechterbladzijde is er telkens een bijhorende prent.
De illustraties zijn goed van grootte, dit komt ook doordat het boek rechthoekig is. Het boek heeft een aparte sfeer en dit komt door de kleureffecten. Ook de prenten bevinden zich telkens in een kader waardoor dit een herhaling wordt. 

Het boek begint zeer informatief door een terugblik waarom wij Pasen vieren. Ook vermelden ze dat het dan lente is en wat er allemaal gebeurt tijdens de lente. Na het informatieve gedeelte wordt de paashaas de hoofdpersonage in het verhaal, want die maakt natuurlijk de eieren voor het feest. De figuren zijn heel herkenbaar getekend en het is ook realistisch van grootte. Daar bedoel ik mee dat de ouders en de omgeving dus echt wel groter zijn dan de kinderen. Je kan er vooral uithalen dat de kinderen blij zijn als het Pasen is. Iedereen is blij omdat het het feest van Jezus is en dat merk je ook aan de prenten en de tekst in het boek. Zelf vind ik het zeer positief dat er teruggeblikt wordt naar het feest van Jezus. Hier kunnen de kinderen nog eens weten waarom wij Pasen vieren. Het verhaal zal bekend voorkomen voor de kinderen, want de kinderen kennen het Paasfeest en de meeste kinderen kijken daar dan ook telkens naar uit. Dus het is helemaal geen nieuw verhaal of een nieuwe situatie voor de kinderen. Het verhaal is kort maar bondig, het bevat voldoende tekst om het te verstaan. 

De inhoud van de tekst is aangepast aan de leeftijd van een jonge kleuter. Het is eenvoudig en verstaanbaar. Er komen geen speciale woorden in voor en het bevat vooral dagelijkse woorden. Wel kunnen de kinderen er van bijleren omdat er in het begin wat informatieve tekst plaats vind. De plaats van de tekst is een herhaling want die komt telkens op dezelfde plaats met hetzelfde kleur en hetzelfde lettertype voor. 

Ik vind dit boek echt wel een aanrader, en dit omdat het ook informatief is. Het is een realistisch verhaal en heeft nog eens extra info aan de kinderen. Dit boek geef ik een 8 op 10 en zou ik vertellen aan de jonge kleuters.

Als u geïnteresseerd bent in het boek dan kan je het hier bestellen:

Veel succes ermee!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten