dinsdag 9 april 2013

Met opa in het donker

Met opa in het donker
 
Auteur: Stefan Boonen
Illustrator: Marja Meijer
Uitgeverij: Clavis
Jaar: 2011
 
De kinderen gaan een nacht logeren bij opa en oma. Maar oma moet weg en zo blijft opa alleen thuis met de kinderen. De kinderen willen nog lang niet slapen en stellen voor om buiten te spelen, maar daar is het al te laat voor en het is ook slecht weer buiten. Dus stellen de kinderen voor om verstoppertje te spelen en dat ziet opa wel nog zitten. Maar het wordt niet zomaar verstoppertje, ze doen het in het donker. Opa mag beginnen met zoeken en krijgt een zaklamp. De lichten gaan in het huis uit en de kinderen verstoppen zich. Dan komt opa daar en hij zoekt en zoekt en vind de kinderen. Opa vindt het net zoals in de wolf en de 7 geitjes. Dan mag opa zich verstoppen en gaan de kinderen hem zoeken, maar de kinderen vinden opa niet. Plots horen ze gegrom, ja hoor opa is in slaap gevallen in de kast. Nadien verteld opa hen nog een verhaaltje en kunnen de kinderen rustig slapen. Maar nee de kinderen willen helemaal niet alleen slapen en veroveren opa's bed. Zo komt oma thuis en vind opa op de zetel.
 
Dit boek vind ik zeker een aanrader, het is een super verhaal. De kinderen gaan ook altijd graag naar hun grootouders en dit boek kan dus in verschillende thema's aangebracht worden. Ook vind ik het super dat ze het hebben over dat je niet hoeft bang te zijn in het donker.
 
De kaft van het boek is stevig en heeft een rechthoekig formaat. Op de voorkant staat er een grote prent van opa die een verhaal aan het voorlezen is aan de kinderen in bed. De prent heeft veel details, dit komt ook omdat er veel personages op staan. De achtergrond is met allemaal kleine bloemen, dit maakt het dan ook druk. De achtergrond heeft wel iets realistisch mee van behangpapier die bij grootouders zou kunnen hangen. De prenten passen perfect bij de tekst, zoals wanneer ze vertellen dat opa in zijn haar krabt dan gebeurt dit ook en kunnen de kinderen dit zien. De tekst bevind zich telkens op een andere plaats van de bladzijde.Sommige prenten bevinden zich op 2 bladzijden en andere nemen maar 1 bladzijde in beslag, dat heeft variatie aan het boek. De kleur van de prenten is een beetje afgewassen, dit brengt ook een oudere sfeer. De figuren zijn zeer realistisch getekend waardoor het verhaal ook zoals in het dagelijks leven lijkt. Ook de grote van de illustraties zijn realistisch.

In het verhaal draait het vooral om opa die op de kinderen past. Op iedere prent komen de kinderen ook voor waardoor zij ook een grote rol in het boek spelen. Het boek stelt een verhaal vanuit het dagelijks leven voor. Ook kan dit de fantasie van de kinderen prikkelen. Vele kinderen zullen ook verhalen vertellen die zij al hebben meegemaakt met hun opa. Wanneer de opa telkens een wolf nadoet brengt dit wel wat spanning op. Het bang zijn komt wel af en toe voor in het boek, dit vooral wanneer het kleinste kind toch wil het licht aandoen. Maar de grote kinderen stellen het kind gerust en hier zie je dan ook dat ze sterk staan samen. Het verhaal bevat een perfecte lengte, het verhaal steekt niet tegen en blijft boeien tot het einde. Ook is er een duidelijke opbouw aanwezig in het verhaal, en het einde is ook wat onverwachts. Daarom maakt dit het boek zo speciaal.

De woorden die in het boek worden gebruikt zijn woorden van het dagelijks leven. Er komt ook vaak het geluid van een wolf in voor en dit kan dan weer leerrijk zijn voor bepaalde kinderen. In het verhaal linken ze ook naar de wolf en de 7 geitjes en dit verhaal zullen sommige kinderen al eens gehoort hebben wat het voor hen ook aangenaam maakt. Wat er gezegd wordt door de personages is telkens in een dialoog. Daar kan je dan verschillende stemmen op toepassen. Ook worden er leerrijke woorden gebruikt zoals in de kast kijken en onder tafel. In de tekst valt er geen herhaling tewijl de kinderen wel blijven zoeken, maar dit is telkens op andere plaatsen. Dit ook wanneer opa zich verstopt.

Ik raad dit boek zeker aan, je kan het ook bij verschillende thema's toepassen.
Daarom geef ik dit boek een 8 op 10
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten