dinsdag 2 april 2013

Joppie verkleedt zich


Auteur en illustrator: Annemarie van der Heijden
Uitgeverij: Clavis
Jaar: 2010



Joppie is een kereltje die graag in een kist snuistert met allerlei verkleedkledij. Hij speelt samen met zijn hondje dat hij een clown, een spook, een treinconducteur, een brandweerman, een ridder en een piraat is. Maar van al dat verkleden worden ze heel erg moe. Ze vallen onmiddellijk in slaap.

Het is een boek voor de allerkleinsten. De bladzijden zijn van stevig dik papier, waardoor ze langer mooi blijven. Handig is ook dat het papier glad is, waardoor eventuele vlekken er weer redelijk makkelijk van af te krijgen is. De tekeningen sluiten aan bij de tekst, maar er komen weinig details aan te pas zodat de peuters niet te snel afgeleid zijn. Het hondje, de knuffel van Joppie komt op elke bladzijde voor. Het maakt de prenten aantrekkelijker. Peuters houden immers van dieren.

Dit boek is geen verhaal voor oudere keuters. Ze zouden zich snel gaan vervelen. Het is niet echt spannend of verrassend. Ik vind het eerder saai. Ik kan me wel inbeelden dat de jongste kleuters dit wel een leuk boek vinden omdat ze zichzelf goed in Joppie herkennen. Vele jonge kinderen verkleden zich graag. Tijdens het verkleden komt er ook veel fantasie aan te pas. Ze leven dan in hun eigen wereldje. Er is absoluut geen diepgang. Je kan het misschien een klein beetje spannend maken door het met heel veel intonatie en mimiek voor te lezen.

Wel vind ik het tof dat er telkens een bijbehorend geluid bij elke prent voorkomt, dit kun je perfect nabootsen bij de peuters. Dit vinden ze fantastisch. Bv: wanneer hij zich verkleedt in een spook roept hij heel hard BOE, wanneer hij treinconducteur is zegt hij: daar gaan we, Tsjoeke tsjoeke, … En telkens zijn deze ‘geluiden’ in het vetgedrukt. De woorden zijn heel eenvoudig en niet begrijpelijk of verrijkend.

Je kan dit boek gebruiken bij peuters die werken rond het thema: beroepen, verkleden, carnaval, spelen, kledij, …

Ik geef dit boek 5/10.

Lynn Boccauw
1 BAKO WPL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten