maandag 1 april 2013

De kunstwerkjes van kippetje


Auteur: Thierry Robberecht
Illustrator: Loufane
Uitgeverij: Clavis
Jaar: 2011


Kippetje werkt in een eierfabriek. Ze maken daar heel veel eieren voor hun bazen. Kippetje vindt het vreselijk om de hele tijd dezelfde witte, ovalen eieren te maken. Daarom maakt ze op een dag van een ei een kunstwerk.  Iedereen vindt het geweldig behalve de bazen, die haar ontslaan na het zien van de prachtige eieren. Toen kippetje voor de kost haar beschilderde eitjes wilde verkopen kwam een mevrouw (gans) voorbij. Het leven van kippetje kreeg een totaal andere wending.

Doordat het boek van ‘Boektoppers’ is, is de kaft plooibaar. Het is geen harde kaft, maar ook geen te zachte. De felle kleuren en de tekeningen op de kaft spreken enorm aan. De prenten in het boek zijn origineel getekend en heel duidelijk voor de kinderen. Er staat niets ‘meer’ op de prenten dan het nodige.

De tekeningen zijn heel herkenbaar voor de kleuters. Toch zijn de kippen niet zoals de realiteit. Ze hebben een totaal andere vorm en kleur, maar door enkele details zie je toch dat het kippen zijn (bv: de kam, de snavel, de poten, …). Kippetje is de enige hoofdpersonage. Het verhaal en de gevoelens komen voor een stuk overeen met de echte leefwereld. Mensen worden ontslagen als ze niet voldoen aan de criteria van hun baas. Hier bij kippetje was dit ook het geval. Kippetje moest ander werk zoeken maar door haar talent als kunstenares kwam ze toch terug op haar pootjes terecht. Op het einde krijgt ze kleine kuikentjes en dat is het dierbaarste wat haar ooit overkomen is. Het blije gevoel, het gelukkig zijn primeert uiteindelijk boven alles. Dit boek is vooral voor de oudste keuters omdat het redelijk lang en een complexer verhaal is. Doordat het verhaal iets langer is wekt dit toch enige nieuwsgierigheid op. Je bent benieuwd hoe het zal aflopen, daardoor heb je niet het gevoel dat het lang is.

De taal is aangepast aan het niveau van de kleuter. De tekeningen komen goed overeen met de tekst. Als je de tekeningen ziet kan je je onmiddellijk er iets bij voorstellen. Het boek is taalverreikend doordat er veel nieuwe woorden aan te pas komen (bv: tentoonstelling, atelier, ovaal, voorbijganger, keurig, …).

Het boek is erg leuk om Pasen in te leiden. Het ei is een symbool voor een nieuw leven en de opstanding van Jezus. Een ei ziet er dood uit, maar in bevruchte eieren zit een levend kuikentje. Het is leuk om eerst het boek te lezen en daarna Paaseieren en Paaskuikens te knutselen.
Je kan het boek gebruiken om een bezoekje aan de kinderboerderij in te leiden. Als je daar bent maakt dat het kijken naar de kippen extra leuk. Wie weet ligt er zelfs een ei bij de kippen. Dan ziet de kleuter gelijk iets terug van het boek.
In het boek houdt Kippetje een tentoonstelling waarbij ze haar eieren laat zien. Kleuters kunnen zelf ook een eigen tentoonstelling houden in de klas door prachtige kunstwerken te maken van bijvoorbeeld papier-maché.

Ik geef dit boek 9/10


Lynn Boccauw
1 BAKO WPL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten