dinsdag 9 april 2013

De allerliefste knuffel van de hele wereld


Titel: De allerliefste knuffel van de hele wereld              
Auteur: Sarah Nash
Illustrator: Daniel Howarth
Uitgeverij: Parragon
Jaar: 2005

Het boek ‘ De allerliefste knuffel van de hele wereld’ gaat over een jong luipaardje dat even alleen is omdat mama op zoek is naar eten. Wanneer ze even wegblijft, mist hij haar en vooral haar knuffels. Het kleine luipaardje gaat op zoek naar knuffels bij de andere dieren, maar merkt dat niemand zo goed kan knuffelen als zijn mama.


De kaft van het boek is gemaakt van stevig karton. De bladeren in het boek zijn vervaardigd uit stevig papier. De kaft wekt nieuwsgierigheid op. Er zijn in dit boek geen speciale effecten aanwezig. De prenten sluiten goed aan bij het vertelde verhaal en vullen het zelf aan. De prenten zijn groot genoeg en geven mooi weer wat er geschreven staat. Op de prenten wordt de sfeer die woordelijk wordt weergegeven ook nog eens getekend weergegeven. De prenten stimuleren de fantasie en de nieuwsgierigheid. De illustrator toont aan ons een eigen stijl van tekenen. Hij schildert de prenten en gebruikt verschillende kleureffecten om volumes te bekomen. Er zijn geen duidelijke contouren aanwezig rondom de figuren in het boek. De tekst en de prenten lopen door elkaar.

Wat de inhoud betreft is er sprake van één hoofdpersonage: het kleine luipaard. De figuren die in het verhaal voorkomen zijn voor de kleuters herkenbaar. Het verhaal sluit goed aan bij de leefwereld van de kleuters omdat zij soms ook hun mama missen en alleen bij haar echte troost vinden. Ze zijn vaak blij als mama terug thuiskomt en hen een knuffel geeft. Het boek biedt voldoende identificatiemogelijkheden voor de kleuters, doordat er herkenbare figuren in voorkomen. Er komen ook gekende gevoelens in voor: blij en verdrietig. De fantasie die in het boek gebruikt wordt, is meer dan alleen een verpakking. Ze heeft een grotere waarde aan het verhaal. De kleuter kan zich herkennen in het kleine luipaard en kan vrienden, familie herkennen in de andere dieren naast de mama.

De taal die in het verhaal gebruikt wordt is aangepast aan de doelgroep vanaf 3-4 jarigen vind ik persoonlijk. De nieuwe woorden die in het boek voorkomen worden aan de hand van de prenten verduidelijkt. Er is veel herhaling van het woord knuffel. Ieder dier dat kleine luipaard tegenkomt vraagt of hij een knuffel wil. Het taalgebruik in het algemeen is alledaags en verstaanbaar.

Kwalitatieve beoordeling: ik geef dit boek een 7.5/10

Geen opmerkingen:

Een reactie posten