dinsdag 9 april 2013

Sint met Fien en Milo

Sint met Fien en Milo


Auteur en illustrator: Pauline Oud
Uitgeverij: Clavis
Jaar: 2011



Fien en Milo staan te zwaaien met vlaggetjes. Wie zit er daar op het witte paard? Ja het is Sinterklaas!
Hij is terug in het land en daarom willen Fien en Milo zich ook verkleden als Sinterklaas en Zwarte Piet. Ze zoeken kleren uit om zich te verkleden. Maar zonder tekening kunnen ze toch niet naar Sinterklaas toe. Ze maken beiden nog een tekening voor het slapen gaan. Nu nog even vlug zoeken achter een toepasselijke schoen voor onze tekening in te stoppen en we kunnen gaan slapen. Maar voor we in bed kruipen doen we natuurlijk eerst onze pyjama aan en gaan we onze tanden poetsen. Wanneer Fien en Milo 's morgens opstaan zien ze dat Sinterklaas is langs geweest. Ze zijn beiden blij met wat ze gekregen hebben en gaan Sinterklaas terug uitzwaaien.

Dit boek heeft een stevige kaft en aantrekkelijke kleuren. Bepaalde kleuren zijn met speciale effecten uitgewerkt. Ook zie je dat de truien de structuur van een echte trui mee hebben. Doordat het felle kleuren zijn gaat dit boek direct aantrekken bij een kind. De prent is groot uitgebeeld en de kaft beschikt ook over weinig tekst. In het boek bevinden de prenten zich vaak op 1 bladzijde, maar het komt ook voor dat er prenten zijn over 2 bladzijden. Die sluiten dan uiteraard aan aan elkaar. Ook de tekst heeft geen vaste plaats in het boek. Soms bevind de tekst zich bovenaan de pagina en dan ook eens onderaan. Binnenin het boek begint en eindigt deze met liedjes en versjes die je kan toepassen bij het boek. Alle prenten waar er wol opstaat is afgebeeld met de echte structuur van wol, hiervoor hebben ze waarschijnlijk beroep gedaan op foto's. Dus heb je de getekende prenten gemengd met foto's. Dit is ook zeer realistisch voor een kind en trekt wel aan omdat dit opvallend is. Er is vaak een herhaling van de schikking van de prenten. Zoals wanneer Fien en Milo moeten kiezen wat ze zullen aandoen en met wat ze hun tekening zullen maken bevind het materiaal zich telkens bovenaan de bladzijde. Je merkt wel dat het een eigen stijl is van tekenen, deze zie je niet in veel prentenboeken. De prenten bevinden zich niet in een kader en nemen de ganse bladzijde in.

Het boek heeft als hoofdpersonages Fien en Milo. Maar deze doen alles voor Sinterklaas, dus Sinterklaas speelt een grote rol in het boek. Het is een realistisch verhaal en vele kinderen zullen zich er ook wel in vinden. Want wie maakt nu geen tekening voor Sinterklaas? 
Ook de omgeving is realistisch uitgebeeld op de prenten, de Sint komt met de stoomboot toe en daarvoor gaan Fien en Milo aan het water gaan staan. Dit ook voor de inrichting van het huis, het is winter en Fien en Milo plaatsen hun schoen aan de kachel die aan het branden is. Dit zijn allemaal kleine details die een kleuter wel nodig heeft in zijn ontwikkeling.Ook wordt er op de gevoelens gekeken, want Fien en Milo zijn blij dat Sinterklaas er is. Het einde is wel voorspelbaar omdat Sinterklaas terug vertrekt met de boot.

De woorden die gebruikt worden in het boek zijn aangepast aan de leeftijd, het boek is voor de jongste kleuters. Er zitten wel verrijkende woorden in zoals pepernoten, speculaas,...
De prenten sluiten ook aan aan de tekst. De kinderen kunnen telkens zien wat er zou gezegd worden als ze het boek alleen zouden inkijken. De woordkeuze is vooral vanuit het dagelijks leven van een kind. Er komen ook stukken in die je aansteken om te zingen. Wanneer Fien en Milo Sinterklaas staan uit te zwaaien zingen ze 'Dag Sinterklaasje'. Dit is dan ook aanstekelijk om dit lied te beginnen zingen. De liederen vind u vooraan of achteraan het boek. Wanneer Fien en Milo iets zeggen komt dit ook voor in een dialoog en kan je dan ook een stem gaan nadoen, dit vinden kinderen altijd fijn.

Ik vind dit een goed boek en geef deze een 7 op 10. 









Geen opmerkingen:

Een reactie posten