zondag 26 mei 2013

Beer bouwt een winterhuis

Beer bouwt een winterhuis

Auteur: John Yeoman

Illustrator: Quentin Blake

Uitgever: De fontein

Jaar: 2010

Doelgroep: Oudste kleuters


1.Inhoud
Op een dag begint beer allerlei voorwerpen te verzamelen uit het bos zoals takken, boomstammen, mos, enz.
De andere dieren bekijken hem. Begrijpen niet waarom  hij zo raar doet. De beer is heel druk bezig met takken in de grond te slaan. De beer verteld dat hij een winterhuis aan het maken is. De andere dieren lachen hem uit en vinden dit maar niks. Beer trekt zich niets van aan en bouwt verder aan zijn huis. Het begint kouder en kouder te worden. De dieren die hem uitlachten konden niet slapen. Samen gaan ze naar de beer om bij hem in te trekken. De beer laat hen binnen, maar de dieren vinden het zo gezellig dat ze geen winterslaap houden. Heel de winter lang zingen ze liedjes, spelen spelletjes en dansen. Tot slot is de winter al  voorbij de dieren bedanken de beer en gaan terug naar hun eigen huis. De beer breekt zijn huis af en bouwt zijn huis weer op aan de overkant van het bos en houdt een dutje in de lente.

2. Vorm
De kaft is stevig opgebouwd. De achtergrond is wit met de beer op de voorgrond met takken in zijn handen.
De illustrator heeft duidelijk een speciale stijl. De prenten zijn eerder eenvoudig getekend met veel lijnen. De kleuren zijn levendig. Niet alle prenten vullen heel de pagina. De meeste prenten vullen maar de helft van de pagina. De achtergrond van deze prenten zijn wit. De tekst en de prenten staan niet door elkaar. De prenten sluiten aan bij de tekst en vormen extra ondersteuning voor het verhaal. Alle prenten worden op de ooghoogte voorgesteld.

3. Taal
De taalgebruik is niet echt eenvoudig.
De woordenschat is uitgebreid maar wel gepast aan de doelgroep.
Voor sommige woorden is extra uitleg noodzakelijk. Soms worden de nieuwe woorden duidelijker met de prenten. Er is geen rijm en ook geen herhaling. Het boek bevat redelijk veel dialoog.
Er staat veel tekst in met redelijk lange zinnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten