donderdag 2 mei 2013

Kikker en de vreemdeling


Auteur: Max Velthuijs

Illustrator: Max Velthuijs

Uitgever: Leopold

Jaar: 2011

doelgroep: oudste kleuters

 

Inhoud:
In dit boek zijn meerdere hoofdpersonages. Kikker, eend, varken, en rat zijn de dieren uit het bos waar het om draait. De karakters van de personages zijn goed uitgewerkt. Elk dier heeft zijn eigen kenmerken en eigen meningen. Deze kenmerken komen ook tot uiting in dit verhaal. Door te werken met dieren zijn de personages ook heel herkenbaar voor de kleuters. Het verhaal zelf is niet voor de hand liggend. Er komt wel veel herhaling in het boek voor. Er is ook een duidelijke opbouw in het verhaal met een zeker spanning. Ondanks de herhaling is het boek niet zo voorspelbaar als de meeste andere kleuterboeken.

 
Korte inhoud:
Op een dag kwam er een vreemdeling in het bos wonen. Die vreemdeling was Rat. Maar varkentje en eend vonden ratten vies. Kikker dacht daar anders over. Hij besloot op onderzoek te gaan en zelf een kijkje te nemen. Op een dag redt rat het leven van varkentje en de  anderen. Uiteindelijk zijn alle dieren het eens dat rat toch niet zo slecht is.

 
Vorm:
Het boek heeft een harde en stevige kaft. De tekeningen zijn al uitgebreider en bevatten hier en daar ook enkele details. De kleuren zijn soms iets zachter en minder fel. De prenten zijn omkadert. De tekst staat telkens onder de prent. Bepaalde prenten zijn extra groot gemaakt en staan verspreidt over de twee pagina’s. De illustrator laat bij deze prenten ook zeker een originele en eigen stijl zien.

 
Taal en stijl:
De woordenschat bevat af en toe al iets uitdagendere woorden zoals: verontwaardigd, rode gloed, lichterlaaie en verslagen. De tekst is langer dan in een boek voor de jongste kleuters. De woordkeuze is dus duidelijk aangepast aan de doelgroep van het boek. De nieuwe woorden worden niet altijd meteen duidelijk door het verhaal of de tekeningen. Er is ook sprake van dialoog tussen de verschillende dieren.

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten