donderdag 2 mei 2013

Honden doen niet aan ballet


Auteur:  Honden doen niet aan ballet

Illustrator :Anna Kemp

Uitgever: lemniscaat

Jaar: 2010

doelgroep: Oudste kleuters

 
Inhoud:
Het hoofdpersonage van het boek is de hond Roef. Daarnaast speelt ook het baasje van Roef een belangrijke rol. Het verhaal wordt namelijk verteld vanuit haar personage. De hond Roef is een herkenbaar personage voor de kleuters. Het personage is goed uitgewerkt. Je weet wat Roef denkt, wil en voelt. Hoewel het verhaal weinig herhaling bevat is het erg voorspelbaar. Een zeker spanning is dus niet aanwezig in het boek. Het verhaal zorgt voor veel reacties van de kleuters. Het verhaal is soms wat langdradig.

 
Korte inhoud:
Roef is een hond. Maar Roef houdt helemaal niet van hondendingen. Hij wil het allerliefste balletdanser worden net zoals zijn baasje. Op een dag volgt Roef zijn baasje naar een ballet voorstelling. Plots valt de balletdanseres van het podium. De show is afgelopen… Of tenminste dat denkt iedereen. Roef klimt het podium op en danst als een echt balletdanseres. Alle mensen in de zaal zijn erg onder de indruk.

 
Vorm:
Het boek heeft een harde en stevige kaft. De prent op de kaft verteld al heel veel over de inhoud van het boek. De tekst sluit wel telkens mooi aan bij de tekst van het boek. De tekst staat niet op een vaste plaats. Soms staat hij onder de prenten, tussen twee prenten of boven de prent. Op bepaalde bladzijden staan soms meerder tekeningen. De tekeningen worden van elkaar onderscheiden door een grondlijn onder de aparte tekening. Soms is het blad ook in twee delen door een scheidingslijn tussen de twee tekeningen. Er wordt gebruik gemaakt van zachte kleuren. De tekeningen zijn erg gedetailleerd.

 
Taal en stijl:
De woordenschat is uitgebreider dan bij peuterboeken. Er komen enkele uitdagendere of moeilijker woorden voor (huilen naar de maan, nationaal, trippelen, drama). De woorden worden niet altijd duidelijk door de context. Meestal brengt de bijhorende tekening wel meer duidelijkheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten